Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Simossa tuotetaan vuodessa energiaa peräti 500 S-marketin ja 35 Prisman sähköihin.

Tuuli puhaltaa sähkölaskua alaspäin – sähkön hinta vaikuttaa osaltaan myös ruokakorin hintaan

Teksti:
Kati Valjus
Kuvat:
Timo Heikkala
Julkaistu: 24.3.2022
|
Muokattu: 11.4.2022
Sarvisuon tuulipuisto tuottaa jatkossa jopa puolet S-ryhmän tarvitsemasta sähköenergiasta. Kun sähkön tarjonta lisääntyy, se näkyy myös kuluttajan sähkölaskussa edullisempana hintana.

Sarvisuon tuulipuistossa Simossa on talvisena aamupäivänä hiljaista. Aurinko on kivunnut hädin tuskin pikkuisten mäntyjen oksille, eikä se tuosta juuri enää korkeammalle nouse.

S-ryhmän uuden tuulipuiston 27 uudenkarhean turbiinin lavat viuhuvat rauhallisesti. Tänään tuulta on maltilliset nelisen metriä sekunnissa.

Ajatus omasta sähköntuotannosta on ollut S-ryhmän strategiassa jo 2000-luvun alusta lähtien.

”Suurin syy on kuluttajillekin tuttu asia eli sähkön hinta. Kun investoimme omaan sähköntuotantoon, tiedämme sähkömme kustannukset, eivätkä ne karkaa käsistä. Tämä on yksi konkreettisista teoistamme, jotta pääsemme oman toimintamme osalta hiilinegatiiviseksi vuonna 2025”, tiivistää S-Voiman toimitusjohtaja Mikko Halonen.

Tuuli on S-ryhmälle mieluinen energiamuoto sen kilpailukykyisen hinnan ja uusiutuvuuden vuoksi.

Sarvisuon tuulipuiston tuulivoimalat tulevat Tanskasta ja ovat tehokkuudessaan ylivertaisia. Puisto tuottaa vuodessa energiaa noin puoli terawattituntia. Sen verran kuluu sähköä vuodessa noin 500 S-Marketissa ja 35 Prismassa yhteensä.

”Puiston tuotanto kattaa noin puolet koko S-ryhmän käyttämästä sähköstä”, sanoo Halonen.

Simo on Suomen tuulivoimaisin kunta

Sarvisuon tuulivoimalat ovat liki 250-metrisiä. Niiden kokoluokka on niin valtava, että se aiheuttaa miltei optisen harhan. Maan tasalta näyttää, että kaikki puiston tuulivoimalat olisivat vähän eri kokoisia.

Simon kunnan elinvoiman kannalta tuulivoima on tärkeää.

”S-ryhmän tuulipuiston valmistuttua meillä on kaikkiaan 64 tuulivoimalaa. Olemme virallisesti Suomen tuulivoimaisin kunta”, iloitsee kunnanjohtaja Vivi Marttila.

Perämeren pohjukassa sijaitsevassa Simossa onkin erinomaiset olosuhteet tuulivoimalle. Mutta myös kunnan päätöksentekoa tarvitaan.

”Tuulivoimasta tuleva kiinteistövero on meille elinvoima-asia. Tuulipuisto myös työllistää jonkin verran esimerkiksi tiestön aurauksen muodossa.”

Esimerkiksi Sarvisuon tuulipuistossa kunnossa pidettävää tietä on kaikkiaan noin 30 kilometriä.

Tuulivoimaan investoiminen pienentää alueosuuskauppojen sähkölaskua ja kokonaiskustannuksia ja vaikuttaa osaltaan ruokakorin hintaan.

Sillä on toinenkin vaikutus kuluttajan kukkaroon.

”Sähkön hinta määräytyy markkinoilla aina kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kun sähköntuotantoa rakennetaan Suomeen lisää, tarjonta lisääntyy. Tämän pitäisi näkyä kaikille sähkön käyttäjille, yksityistalouksille ja yrityksille edullisempana sähkönä”, huomauttaa Halonen.

Lisää aiheesta