Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Helsinki Cup tuo stadin täyteen jalkapalloilijoita

Teksti:
Heidi Hänninen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.10.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Liikunnan iloa, koko perheen riemua ja jännittäviä jalkapallomatseja. Muun muassa tätä kaikkea tarjoaa heinäkuussa pelattava kansainvälinen lasten- ja nuorten jalkapalloturnaus Helsinki Cup.

Vaaleat ponnarit heiluvat ja oranssit, neonvihreät sekä mustat nappikset kiitävät pallon perässä.

"Syöttäkää! Hyvä Jäps!"

Vanhempien kannustushuudot kaikuvat, kun järvenpääläiset tyttöjalkapalloilijat ottelevat pakkalalaista PPS Flamingot -joukkuetta vastaan Stadi Cupin ottelussa. Pakkalalaisten verkko heiluu tasaiseen tahtiin, kun Järvenpään kymmenvuotiaat tytöt tahkoavat aamun ensimmäisessä ottelussaan 6–0-murskavoiton. Voittoisan matsin jälkeen siirrytään huoltajien pystyttämään katokseen nauttimaan eväitä ja odottamaan päivän toista ottelua.

Pelkästään tyttöjoukkueille tarkoitettu Stadi Cup on Järvenpään palloseuran (JäPS) T05-tyttöjen kesäloman ensimmäinen turnaus. Stadi Cupissa joukkueesta on mukana 21 tyttöä kahdessa eri joukkueessa, mutta kuukautta myöhemmin pelattavaan Helsinki Cupiin lähtee yksi yhdentoista tytön joukkue.

Heinäkuinen Helsinki Cup on Euroopan kolmanneksi suurin lasten ja nuorten tapahtuma. 40-vuotisjuhlaansa viettävään turnaukseen osallistui vuonna 2015 ennätysmäärä joukkueita, kaikkiaan 1 246 joukkuetta. Määrä on kasvanut edellisvuodesta yli sadalla joukkueella. Suomen lisäksi pelaajia saapuu tällä kertaa 10 muusta maasta.

"Vaikka turnaus on jo nyt todella iso, meillä on vielä mahdollisuus kasvaa suuremmaksi. Helsingin liikuntavirastosta on luvattu, että hyviä kenttiä löytyy vielä lisää", Helsinki Cupin toiminnanjohtaja Kirsi Kavanne kertoo toiveikkaana.

JäPSin T05-joukkue osallistuu Helsinki Cupiin ensimmäistä kertaa. Vastuuvalmentaja Timo Matilaisen mukaan turnausta odotetaan innokkaasti ja toiveissa olisi päästä pelaamaan ulkomaista tai ainakin itselle entuudestaan vierasta joukkuetta vastaan.

"Tähän mennessä olemme kohdanneet suurimman osan pääkaupunkiseudun joukkueista niin monta kertaa, että olisi kiva päästä pelaamaan muitakin vastaan. Uudet joukkueet tuovat tytöille uusia kokemuksia ja lisää intoa pelata", Matilainen toteaa.

Muutenkin turnaukset kasvattavat hänen mukaansa nuorten pelaajien harjoittelumotivaatiota, kun he tietävät pääsevänsä näyttämään omaa osaamistaan ja opittuja taitoja.

Paras Helsinki Cup ikinä

Helsinki Cup näkyy heinäkuun ensimmäisen viikon aikana värikkäästi Helsingin katukuvassa, kun noin 21 000 iältään 8–18-vuotiasta jalkapalloilijaa kulkee eri puolilla Helsinkiä. Pelejä pelataan viikon aikana 17 eri kenttäalueella Lauttasaaresta Myllypuroon, ja joukkueet käyttävät matkustamiseensa myös Helsingin julkisia kulkuneuvoja. Väriä tuovat erityisesti ulkomaalaiset joukkueet, joista kaukaisimmat saapuvat Brasiliasta ja Tansaniasta asti.

Helsinki Cupin valmistelu aloitettiin hieman alle vuosi sitten elokuussa, vain kuukausi edellisen turnauksen päättymisen jälkeen. Valtaosin turnaus rakennetaan kolmen ympärivuotisen työntekijän voimin, mutta mitä lähemmäs turnausviikko tulee, sitä enemmän kausityöntekijöitä tarvitaan. Itse turnauksen aikana töissä on noin 350 henkilöä erilaisissa tehtävissä.

27-vuotias Thiago Lamartine Serafim Da Silva on yksi näistä 350 turnaustyöntekijästä. Tämä turnaus on hänelle kolmas Helsinki Cupin joukkueoppaan tehtävässä. Arkisin S-market Munkkivuoressa työskentelevä Da Silva käyttää yhden kesälomaviikoistaan mökkireissun sijaan auttamalla Helsingin ulkopuolisia joukkueita erilaisissa pulmissa. Hän kertoo, että ensimmäisenä vuonna kaikki opastettavat joukkueet olivat suomalaisia, mutta nyt nuori mies pääsee puhumaan omaa äidinkieltään ja auttamaan myös kotimaansa Brasilian pelaajia.

Da Silvan tehtäviin kuuluu pitää huolta noin kymmenestä eri joukkueesta. Hän auttaa näitä liikkumaan Helsingin julkisissa kulkuvälineissä, etsii vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin ja tarvittaessa vie heidät vaikka lääkäriin.

"Odotan tämän vuoden turnausta innoissani. Minusta tuntuu, että tästä tulee paras Helsinki Cup ikinä! Minun tehtävänäni on pitää huolta, että tästä tulee myös joukkueille mukava turnaus", Da Silva kertoo.

Hänen mukaansa suomalaisten ja ulkomaisten joukkueiden tarpeet poikkeavat huomattavasti toisistaan.

"Suomalaiset eivät ole niin uteliaita, vaan he ovat tulleet tänne lähinnä pelaamaan. Ulkomaiset pelaajat kyselevät paljon suomalaisesta kulttuurista, ruoasta ja esimerkiksi siitä, onko Suomessa hyvä asua", kuusi vuotta sitten Suomeen muuttanut Da Silva toteaa.

Turnausviikon aikana hän kertoo tekevänsä noin 50–60 tuntia töitä, mutta mielellään.

"Tykkään jalkapallosta ja tykkään tehdä tätä työtä. Nuoret ovat tosi mukavia ja olen saanut paljon ystäviä Helsinki Cupista."

Ystävyyttä ylläpidetään muun muassa Facebookin avulla. Lisäksi brasilialaisjoukkueiden valmentajat ovat soitelleet Da Silvalle jo etukäteen ja kyselleet tätä avuksi. Viime vuonna hän jatkoi Helsinki Cupin jälkeen brasilialaisjoukkueen mukana Ruotsissa pelattuun turnaukseen.

"En pystynyt jäämään Ruotsiin ihan turnauksen loppuun saakka. Kun joukkue voitti turnauksen, he lähettivät minulle videon, jossa kaikki sanoivat minun nimeni. Se oli tosi kivaa", Da Silva muistelee.

Isona valmentajaksi

10-vuotias Neea Kaarna on konkaripelaaja järvenpääläisten T05-joukkueessa. Hän aloitti pelaamisen isoveljien perässä kolmevuotiaana ja innostus on jatkunut, vaikka veljet ovatkin jo lopettaneet. Tänä kesänä Neea osallistuu Stadi ja Helsinki Cupin lisäksi myös Ålandia-turnaukseen Ahvenanmaalla sekä Eerikkilän Akatemian jalkapalloleirille. Talven ajan hän on harjoitellut oman joukkueensa ohessa myös poikien kanssa.

"Parasta on, kun saa tehdä maaleja. Lisäksi tykkään olla maalivahtina", Neea Kaarna luettelee pelin parhaita puolia.

Jotta Neea voi harrastaa täyspainoisesti, tarvitaan myös vanhempien ja isovanhempien tukea. Äiti Satu Kaarna toimiikin 10-vuotiaiden ikäluokan huoltajana sekä buffet-vastaavana. Isoäiti Leila Kaarna puolestaan osallistuu tarpeen mukaan kuskaamiseen.

"Ja käyn aktiivisesti myös katsomassa pelejä", Leila-mummo lisää.

Neea Kaarna haaveilee jalkapallouran jatkamisesta isona valmentajan roolissa.

"Olisi hauskaa opettaa muille, mitä olen itse oppinut", hän perustelee.

Pojat ahkerampia treenaamaan itse

Järvenpääläisten T05-tyttöjen valmentaja Timo Matilainen luonnehtii Helsinki Cupiin lähtevää joukkuettaan yritteliääksi.

"Tämä on oikea taisteluporukka", hän toteaa.

Joukkueen ikäluokkavastaava Sanna Gerts täydentää, että tytöt ovat tosi iloisia ja kaikki kavereita keskenään.

"Meillä ei ole päässyt syntymään minkäänlaisia kuppikuntia, vaan kaikki tulevat toimeen keskenään", hän iloitsee.

Erityisen tyytyväisiä joukkueen vetäjät ovat myös vanhempien mukanaoloon. Esimerkiksi iso osa rahoituksesta kerätään vanhempien aktiivisella työllä, eikä varsinaisen vuosimaksun lisäksi jalkapalloharrastuksesta kerry sen ansiosta muita kuluja.

"Vanhemmat ovat meille tosi tärkeitä. Jos heidän kanssa sujuu hyvin, myös tytöille välittyy harrastuksesta hyvä tunne", Matilainen toteaa.

Järvenpääläistytöt harjoittelevat ympäri vuoden. Talvikaudella viikossa on kahdet peliharjoitukset sekä yhdet oheisharjoitukset, mikä tänä vuonna tarkoitti erilaisia temppuratoja ja jumppaa. Kesällä treenataan kahdesti viikossa, minkä lisäksi joukkueella on peli joka viikko. Suurin osa tytöistä käy myös seuran taitokoulussa.

"Lisäksi kannustetaan omaan harjoitteluun. Meille valmentajille on iso haaste saada tytöt pelaamaan omatoimisesti. Tässä on suuri ero tyttöjen ja poikien välillä. Tytöt pelaavat vapaa-ajallaan paljon vähemmän", Matilainen ja Gerts toteavat.

Heidän mukaansa myös kaverit merkitsevät tytöille jalkapalloharrastuksessa poikia enemmän. Mukaan lähdetään helpommin, jos mukana on esimerkiksi tuttu koulu- tai kerhokaveri. Muutoin pelaaminen saattaa jäädä.

Iloinen perhetapahtuma

Tyttöjoukkueiden mukaan saaminen on myös Helsinki Cupille yksi isoimmista haasteista. Turnauspäällikkö Ulla Ruuskasen mukaan tyttöjoukkueita toivottaisiinkin lisää.

"Haluamme panostaa tyttöihin. Onneksi näyttää siltä, että tyttöjalkapalloilu on kasvussa niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa", hän toteaa ja jatkaa:

"Meidän ongelmanamme onkin se, että osa ei ehkä tiedosta, että myös tytöt ovat tervetulleita Helsinki Cupiin."

Esimerkiksi järvenpääläisille turnauskutsu tuli yllätyksenä.

"Olemme aiemmin luulleet, että mukaan pääsee vain poikia. Siksi ilmoittauduimme nyt ensimmäistä kertaa ja vasta viimeisenä päivänä", Sanna Gerts kertoo.

Helsinki Cupin tarkoituksena on paitsi tarjota lapsille ja nuorille mahdollisuus pelaamiseen tuottaa myös hyvää mieltä ja iloa.

"Vaikka pelit ja voitot ovat tärkeitä, tämä on pelien ohessa myös hauska perhetapahtuma. Iso osa oheistoiminnoista on ilmaisia ja peleistäkin vain finaaleihin tarvitaan lippu. Toivomme, että perheet löytävät meidät", Helsinki Cupin toiminnanjohtaja Kirsi Kavanne kannustaa.

Hän lupaa mukaan tuleville ikimuistoisia kokemuksia.

"Itselläni kyllä kyyneleet nousevat silmiin heti avajaisissa, kun näen lasten ja nuorten innon ja iloisuuden", Kavanne sanoo.

Lasten ja nuorten jalkapalloturnaus Helsinki Cup

  • Pelataan vuosittain heinäkuun alussa.
  • Vuonna 2015 vietettiin turnauksen 40-vuotisjuhlaa.
  • 1 246 joukkuetta
  • Noin 21 000 pelaajaa
  • Noin 4 000 peliä viikon aikana
  • 90 kenttää ympäri Helsinkiä 17 kenttäalueella
  • 200 tuomaria
  • 350 palkattua turnaustyöntekijää
  • Pelaajia 11 eri maasta: Belgiasta, Brasiliasta, Intiasta, Islannista, Ruotsista, Suomesta, Tansaniasta, Turkista, Venäjältä, Virosta ja Yhdysvalloista

LISÄTIETOJA:

 helsinkicup.fi