Positiivisuutta, rehellisyyttä ja suomen kielen taitoa
Bagladeshilainen Jahangir Alam, 31, saapui Suomeen 11 vuotta sitten opiskelemaan kemian ja ympäristöalan insinööriksi. Alunperin ajatuksena oli suunnata Lontooseen, mutta Suomen maksuton opiskelujärjestelmä sai miehen hakemaan myös kokkolalaiseen Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakouluun.
"Tarkoituksenani oli palata opiskelujen jälkeen takaisin Bangladeshiin, mutta tilanne muuttui, kun tapasin nykyisen vaimoni noin kahdeksan kuukautta myöhemmin", Alam kertoo.
Sittemmin perheeseen on syntynyt kolme lasta, 8- ja 4-vuotiaat pojat sekä 1-vuotias tyttö, eikä paluu Bangladeshiin ole enää suunnitelmissa.
Muutto Suomeen ja uuteen kulttuuriin ei tuntunut missään vaiheessa kovin vaikealta. Vain Suomen sää ja suomalaisten vähäinen määrä saivat miehen hämmästymään.
"Lähdin ulos ensimmäisenä aamuna, enkä nähnyt juuri ketään. Järkytyin, miten vähän Kokkolassa oli ihmisiä", 160 miljoonan asukkaan maasta tuleva Alam muistelee.
"Kun muutin Suomeen, oli syksy ja ulkona 8–9 astetta. Palelin, sillä meillä ei ole talvellakaan niin viileää. Olin etukäteen varautunut kylmyyteen ja hankkinut talvivaatteita. Puin ne päälleni ja ihmettelin, miksi kaikki nauroivat minulle. Jälkikäteen selvisi, että olin pukeutunut kuin suomalaiset –20 asteen pakkasessa."
Koulunkäynnin ohessa Alam työskenteli osa-aikaisesti muun muassa tarjoilijana ja siivoojana, kunnes pääsi vuonna 2008 helsinkiläiseen S-market Konalaan ensin myyjäksi ja sittemmin palvelutorin vastaavaksi. Tässä työssä Alam on viihtynyt hyvin. Opintonsakin hän vei päätökseen vuonna 2010, mutta oman alan töitä ei ole löytynyt. Mies myöntääkin ajatelleensa muutaman kerran, onko esimerkiksi ulkomaisella nimellä ollut vaikutusta. Toisaalta varsinkaan pariin viime vuoteen työnhaku ei ole ollut kovin aktiivista.
"Opinnoista on nyt sen verran aikaa, että haluan ensin jatkaa vielä maisteriksi ja hakea vasta sitten oman alan töitä. Uskon, että kunhan yritän kovasti, saan vielä oman alani töitä."
Alam suhtautuu tulevaisuuteensa Suomessa toiveikkaasti. Parhaina tukijoina ovat olleet vaimo, tämän perhe ja ystävät, mutta myös työpaikan johtajilla ja työkavereilla on ollut suuri merkitys. Oleskelua on helpottanut myös se, että Alam on alusta lähtien halunnut oppia suomen kielen ja puhuukin sitä sujuvasti.
"Iso kiitos kuuluu vaimolleni, jonka kanssa olen puhunut koko ajan suomea."
Vaikka Suomessa on hyvä olla, iskee toisinaan myös koti-ikävä. Silloin Alam soittaa kotimaahansa. Bangladeshilaisen perheensä luona hän on käynyt vain kahdesti kuluneina vuosina.
"Aluksi ahdisti, kun Bangladeshissa oli niin paljon ihmisiä ja liian kuuma, mutta parissa päivässä totuin taas siihenkin."
Lastensa kanssa Alam puhuu omaa äidinkieltään. Lisäksi lapset saavat nauttia suomalaisen ruoan lisäksi bangladeshilaisia herkkuja.
Mikä on sitten Alamin resepti muille ulkomaalaisille?
"Olkaa positiivisia ja rehellisiä ja opetelkaa suomen kieli."