Liikenneaseman pihaan kaartaa enduropyörä. Sen selässä istuu jyväskyläläinen fysioterapeutti Virpi Kapanen. Moottoripyöräilijän kesä lähtee tästä. Keskisuomalaisnaisten ilta-ajot aloitetaan aina Jyväskylän Keljonkankaan ABC-liikenneasemalta.
Kapanen on moottoripyöräillyt 13 vuotta. Hurahtaminen harrastukseen on se tavallinen naismotoristin tarina: puoliso toteutti teini-iästä asti kyteneen unelmansa ja osti kolmikymppisenä pyörän, ja Kapanen seurasi perässä.
"Sovittiin, että minäkin saan ajaa. Ajoin mieheni 500-kuutoisella Hondalla silloin tällöin työmatkoja ja pikkureissuja. Sitten mies vaihtoi isompaan pyörään. Minulle ei kuitenkaan enää riittänyt kyydissä istuminen, joten ostin oman pyöräni, Yamaha 535 Viragon."
Vuosien varrella Kapanen sai kaksi lasta, nyt 10- ja 7-vuotiaat pojat, mutta moottoripyöräily on jatkunut taukoamatta: pojilla on ollut hoitopaikka mummolassa.
Nykyinen pyörä, KTM 690 Enduro Allroad, on Kapasen viides pyörä. Kuudeskin on kotitallissa.
"Tällä on koko Suomi hallussa: pääsen töihin, yhteisajeluille naisten kanssa, isoille teille ja maaseudun pienille sorateille, joille sileärenkaisilla, tavallisilla matkamoottoripyörillä ei oikein voi mennä", hän esittelee menopeliään.
Heinäkuussa Kapanen lähtee miehensä kanssa reitille, jonne nykyinen moottoripyörä sopii mainiosti.
"Tarkoitus on tutkia Altan vanha postitie Pohjois-Norjassa. Sitä monet soratiepyöräilijät ovat kehuneet, ja Altan postitiestä on ollut juttua enduropyöriä harrastavien naisten valtakunnallisessa Rapakat-yhteisössä", hän kertoo.
Ajosuunnitelmat tehdään keväällä
Mutta nyt ei ole alkamassa rapakkoteiden kokoontumisajo, vaan Ladies' Bike Club Keski-Suomen alueen motoristien ensimmäinen viikkoajo tänä vuonna. On torstai-ilta ja aurinko paistaa. Loistava sää kauden aloitukseen.
Keljonkankaan ABC:lle tulee pikkuhiljaa lisää naisia. Parikymppinen Sonja Autio on porukan nuorin, ja viisikymppisenä ajamisen aloittanut Mirja Nyholm vanhin. Mukaan ovat tulleet myös Kirsi Heikkinen ja Seija Salakka.
Naismotoristien vetäjä Eira Möttönen käy tervehtimässä joukkojaan, tosin autolla.
"Päällekkäinen meno, ei voi mitään. Mutta tästä se lähtee. Kokoonnumme kesän aikana 11 kertaa Keljonkankaan ABC:lle, josta lähdemme ajamaan eri kohteisiin. Reitit on suunniteltu jo maaliskuussa", hän kertoo.
Parhaimmillaan reitit ajetaan 15 naisen letkassa, joskus letkassa on vain muutamia. Kaikkiaan kerholaisia on kolmisenkymmentä.
"Ajoihin voi osallistua, vaikka ei kuuluisikaan kerhoon. Meille mahtuvat kaikki moottoripyörään, ikään ja ajokokemukseen katsomatta", Möttönen sanoo.
"Vain sukupuoli katsotaan", heittää Nyholm.
Möttönen kertoo, että niillä viikoilla, jolloin virallista ilta-ajoa ei ole, porukka saattaa kokoontua epävirallisesti.
"Tuolloin voimme kokoontua torstai-iltaisin Vaajakosken ABC:lle, josta voi tehdä yhteisajelun tai vain istua kahvilla."
Mutta miksi tarvitaan naisten oma kerho?
"Miksi ei? Moottoripyöräilevillä naisilla voi olla vähän eri näkökulma harrastukseen kuin miehillä, joten täällä äänemme kuuluu. Kaikkiaan yhdistykseemme kuuluu noin 400 jäsentä koko Suomessa."
Keski-Suomen naiset kuuluvat lisäksi kansainväliseen naismotoristien kattojärjestöön WIMAan. Kansainvälinen Wima-ralli on järjestetty Suomessa kolmesti, viimeksi vuonna 2008.
Parhaimmillaan reitit ajetaan 15 naisen letkassa, joskus letkassa on vain muutamia.