"Työni periaatteet ovat yksinkertaiset: miltä myymälä näyttää sisältä ja ulkoa, sisään tultaessa ja ulos mentäessä", HOK-Elannon miljöösuunnittelija Tapani Hirvi kuvailee.
"On hyvä jos asiakas viihtyy, mutta pääosassa ovat kuitenkin tuotteet. Niiden pitää löytyä helposti."
Tapani Hirven kädenjälki näkyy esimerkiksi opasteissa, kalusteissa, myymälän ja opasteiden värityksessä sekä julkisivuissa ikkunoineen ja ovineen. Hänen tuorein taidonnäytteensä onkin Helsingin Konalaan rakentuvan Konalanportin julkisivu, joka on 10 metriä korkea ja 40 metriä leveä ja koostuu valtavankokoisista alumiinilevyistä. Niihin on leikattu laserilla erikokoisia rasteripisteitä, joista muodostuu kuva S-marketin omenoista.
"Tällaista tehdään nyt tietääkseni ensimmäistä kertaa Suomessa, eikä vastaavaa taida maailmallakaan kovin usein tulla vastaan", Hirvi myhäilee tyytyväisenä.
Varsinaisen miljöösuunnittelun ohessa Hirveä työllistävät esimerkiksi opasteiden muutokset ja lisäykset, S-Etukorttiin liittyvät infot ja Oiva-raportit, jotka kaikki pitää sijoittaa näkösälle yhtä aikaa tarkoituksenmukaisesti ja fiksunnäköisesti.
Maailman ja muodin muuttuessa myös värimaailma ja monet muutkin elementit kaipaavat päivitystä noin kymmenen vuoden välein. Esimerkiksi parin viime vuoden aikana toteutettu Alepa- ja S-market-ketjujen kasvojenkohotus vaati HOK-Elannon kahdelta miljöösuunnittelijalta pitkälti toistasataa miljöösuunnitelmaa.
"Sen ohessa työn alla oli myös tuhatkunta pienempää hommaa: opasteita, valaistuksen uusintaa, paistopisteitä, baaritiskejä ja kaikenlaista muuta, mitä yli 300 toimipaikassa milloinkin tarvitaan", Hirvi kuvailee.
Työkalut ja -tahti toista kuin "silloin ennen"
Tapani Hirvi sai tämän vuoden alussa ansiomerkin 40 vuoden työurastaan HOK-Elannossa ja sen edeltäjässä Osuusliike Elannossa. Hän muistelee, että Hakaniemen Centrumin somistamo oli vuonna 1975 huomattavasti erilainen työpaikka kuin nykyinen työhuone tietokoneineen HOK-Elannon pääkonttorissa Helsingin Lassilassa.
"Suurimmat muutokset liittyvät työvälineisiin ja työtapoihin. Uran alussa tehtiin paljon käsityötä. Kaikki puutyöt, teipin leikkaukset ja suunnitelmat tehtiin perinteisillä työkaluilla, ja olipa meillä omaa silkkipainantaakin. Työvälineet ovat matkan varrella vaihtuneet erilaisten ohjelmien hallintaan. Uusien ohjelmien opiskelu on ollut mielenkiintoista ja aivan välttämätöntä oman kehityksen kannalta", Hirvi peilaa mennyttä nykyiseen.
"Toki työtahtikin on nyt aivan toista kuin 1970–80-luvuilla, jolloin oli mahdollista keskittyä yhteen tehtävään kerrallaan. Projektityömailla vieraillessani huomaan myös työturvallisuusasioiden kehittyneen melkoisesti."