LV palasaippua ja Biohajoava nestesaippua ovat monelle suomalaiselle tuttuja tuotteita. Arjen tohinan keskellä tai mökkisaunan lämmössä tulee kuitenkin vain harvoin mietittyä, mistä saippua on saanut alkunsa ja miten se tehdään.
Biohajoavan nestesaippuan matka lähikaupan hyllylle alkaa Etelä-Savosta, Berner Oy:n Heinäveden tehtaalta. Kaikkialla on siistiä ja ilma tuoksuu tunnistettavasti puhtaudelle. Tämä ei toki ole mikään ihme, koska tehtaassa valmistetaan useita tuotteita saippuasta astianpesuaineisiin. Samat linjastot soveltuvat usean eri tuotteen tekemiseen, kunhan ne pestään huolellisesti aina tuotteen vaihtuessa.
Tehdashallin neutraalin vaaleiden seinien sisäpuolella varsinaisessa tehdassalissa kaikuu tasainen koneiden suhina, säksätys ja taonta. Melutaso on uusien koneiden ansiosta alhaisempi kuin ennen, mutta silti seinällä on yhä tarjolla korvatulppia, joilla osa työntekijöistä suojaa korviaan. Jotta työntekijöiden työpäivä ei kävisi muutenkaan fyysisesti liian raskaaksi ja yksitoikkoiseksi, he vaihtavat päivän aikana työpistettään säännöllisesti.
Herkän ihon ystävä
Kun saippuan valmistus alkaa, varastotyöntekijät poimivat trukeilla korkeista hyllyistä valtavalta näyttäviä tynnyreitä. Niissä on muun muassa erilaisia rasvahappoja ja emästä, joista nestesaippua sekoitetaan tarkasti varjellun reseptin mukaisesti.
Eri ainesosat lisätään saippuan teossa käytettävään keittokattilaan, joka sekin näyttää reilusti kookkaammalta kuin esimerkiksi kotikeittiöstä tuttu perunakattila. Normaaliannos nestesaippuaa valmistuu nimittäin 10 000 litran säiliössä. Näin suuren annoksen valmistuksessa aineiden annostelu ja sekoittaminen on äärimmäisen tarkkaa puuhaa.
"Esimerkiksi kesätyöntekijät eivät pääse sekoittamaan saippuaa, vaan tehtävä on täysin kokeneiden asiantuntijoidemme käsissä. Syntyvä tuote on varmasti turvallinen, sillä saippuan valmistuksessa eri hapot ja emäkset neutraloivat toisensa", vastaava työnjohtaja Marko Kräkin korostaa.