Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Aina on hyvä hetki kuohuvalle, sanoo italialainen sommelier – Piemontessa elämä pyörii viinin tahdissa

Teksti:
Päivi Paulavaara
Kuvat:
Anton Sinelnikov
Julkaistu: 12.5.2023
|
Muokattu: 24.5.2023
Maailma on hullaantunut kuohuviinistä, mikä näkyy myös Suomessa. Matkasimme skumppabuumin ytimeen Italiaan, mistä tulee myös seuraava S-ryhmän ravintoloiden asiakasomistajakuohuviini, Canti Cantisecco.

Viini on elämää. Ja elämä on viiniä.

Ainakin juuri nyt piemontelaisen sommelierin elämänfilosofia on helppo ymmärtää. Täydellisesti istuvaan pukuun sonnustautunut viiniyhtiö Fratelli Martinin sommelier Pier Bergadano on kaatanut lasiin kullankeltaista spumantea eli kuohuviiniä, Cantiseccoa.

Bergadanon kädessä lasi pyörähtää vaivattomasti ja viini hipoo lasin reunaa, mutta ei läiky. Nenä viipyy lasissa hetken. Tuoksussa on kukkaa ja hedelmää, mikä vie ajatukset juhlaan ja kesään.

Piemontelaisen viinitilan Villa Lanatan viinikellarin tiiliseinät kätkevät sisäänsä kymmeniä tammisia viinitynnyreitä. Viileä kallioseinämä on vuosisataisessa homeessa, ja hyllyillä odottavat vuosikertaviinit paksun pölyn peitossa. Siitä tietää, että pullot ovat saaneet uinua kellarin rauhassa kymmeniä vuosia vain odottamassa täydellistä hetkeä.

Villa Lanata seisoo jyrkän rinteen reunalla Cossano Belbossa, Luoteis-Italiassa. Pihan labyrintissä eli pensasaidasta muodostetussa sokkelossa tuoksuvat rehevästi kostea, heräilevä maa ja vieressä hehkuva persikkapuu.

Lähes villan kynnykseltä alkavat moscato-rypäleiden viljelmät, jotka jatkuvat suorissa riveissä hengästyttävän jyrkkiä rinteitä pitkin alas laaksoon. Ilta-aurinko valaisee laakson toisella puolella olevia rinteitä.

Tämän odottavan keväisen illan ja syksyisen sadonkorjuun väliin mahtuu vielä paljon työtä ja Piemonten kuuma kesä. Mutta alhaalla laakson pohjalla pyörii jatkuvasti Fratelli Martinin tuotantolaitos, josta lähtee tasaisena virtana tuhansia ja tuhansia pulloja yli 70 maahan eri puolille maailmaa: puna-, valko-, rosé- ja kuohuviiniä.

Täällä tuotetut Cantin kuohuviinit tulevat juhlistamaan lukuisia suomalaisille merkityksellisiä hetkiä, sillä Cantisecco Dry on valittu S-ryhmän ravintoloiden asiakasomistajakuohuviiniksi. Se ottaa paikkansa S-ryhmän ravintoloissa kevään aikana.

Viini yhdistää ihmisiä

Viinimaailma on valtava maailmanlaajuinen bisnes, jossa on pohjimmiltaan kyse ihmisten kohtaamisesta yhteisen nautinnon äärellä. Ainakin Piemontessa, viiniyhtiö Fratelli Martinin synnyinsijoilla, tulee hyvin selväksi, että italialaiseen kulttuuriin kuuluu, että kun tavataan uusia ihmisiä, heille tarjotaan ensin syötävää ja juotavaa. Viini on kuin liima, joka yhdistää ihmiset.

Täällä Piemontessa kaikki tuntuu pyörivän viinin ympärillä. Rinteillä kasvavat köynnökset tuovat pöytään viinin lisäksi leivän ja ihmiset, niin vanhat kuin uudetkin tuttavuudet.

”Viini on meille passepartout, käyntikorttimme maailmaan”, sanoo myös Maria Teresa Ravinale, joka on työskennellyt Fratelli Martinilla 35 vuotta. Hän – kuten moni muukin – sanoo, että viini on kaikki: elämä, perhe, historia ja tuleva.

Suurin osa Fratelli Martinin työntekijöistä on sukua jollekin toiselle työntekijälle. Ravinalen veli työskentelee Fratelli Martinilla tuotannossa, tytär Italian-toimiston johtajana.

”Suonissani virtaa viiniä, ei verta”, Ravinale naurahtaa.

Aina on hyvä hetki kuohuvalle

Fratelli Martinin sommelier Pier Bergadano syntyi pienessä kylässä keskellä Piemonten viinialuetta. Hän sanoo, ettei ole juurikaan käynyt kouluja. Hän sanoo korkeakoulunsa olleen erään viinitilallisen kellarissa, josta viinit tempaisivat hänet maailmalle. Monien mutkien kautta hän on päätynyt Italian suurimman yksityisen viinintuottajan, Martinin perheen, palvelukseen.

Syksyllä Bergadanon viinitieltä haarautuu jälleen uusi polku: hän alkaa luotsata uuteen uskoon ravintolaa, joka sijaitsee yrityksen viinitilalla Barolossa. Siellä ravintolan panorama-ikkunoista katsoessa voi melkein nähdä, miten tulevan vuosikerran rypäleet kypsyvät. Poissa ovat kiire ja hälinä, taivas on sininen ja korkealla. Viiniviljelmät loppuvat vasta kaukana siintäviin lumihuippuisiin vuoriin.

Bergadano avaa seuraavan pullon Cantin kuohuvaa, tällä kertaa proseccoa. Kuplat ovat pienempiä ja maku kevyempi kuin Cantiseccossa. Juoman luonne on erilainen, mutta tunne sama:

Kuohuviinikorkin poksahdus, kuplien sihinä, tuoksu. Ne ovat lupauksia tulevasta tunnelmasta.

Milloin sitten on sopiva hetki juoda kuplivaa? Aamupäivällä, illalla, kesällä ja talvella, juhlissa ja ilman juhlaa, Bergadano sanoo.

Sempre, aina, hän virnistää.

Lasi pyörähtää sommelierin käsissä tottuneesti, katse hakee lempeästi ja rohkeasti uusien tuttavuuksien katsetta ja hymy nousee silmiin saakka.

"Salute!"