- Liian kuiva komposti: Maatuminen pysähtyy. Lisää vettä. Talousjätekompostiin voi lisätä myös nestemäistä ruokajätettä.
- Liian kostea komposti: Lisää seosainetta. Suojaa avoin puutarhakomposti sadevedeltä esimerkiksi pressulla.
- Mädäntynyt haju: Kompostoituminen ei onnistu kunnolla, jos jätemassa on liian märkää ja tiivistä. Lisää seosainetta ja sekoita huolella.
- Ammoniakin haju: Kompostissa on liian paljon typpipitoista jätettä. Sekoita massaan lisää seosainetta, esimerkiksi lannoittamatonta ja kalkitsematonta turvetta.
- Sienet ja home: Umpinaisen kompostin kannen alle saattaa ilmestyä sieniä tai valkoinen homekerros, kun kompostia ei ole möyhitty muutamaan päivään. Home ei ole haitallista, mutta halutessaan pintakerroksen voi sekoittaa pintamassaan. Toimenpide ei ole välttämätön.
- Jyrsijät: Tarkista, että umpinaisen kompostin kansi on suljettu kunnolla ja/tai vahvista kompostorin pohja verkolla. Älä laita ruoantähteitä puutarhajätekompostiin.
- Kärpäset: Talousjätekompostin ongelmana saattavat olla ympärillä pörräävät kärpäset. Lisää tuoretta typpipitoista ruohosilppua niin, että kompostorin lämpötila nousee yli 50 asteeseen. Kärpästoukat nousevat tällöin säiliön sivuille, josta ne voi pyyhkiä pois talouspaperilla. Toinen vaihtoehto on sekoittaa kompostiin paljon kuivaa seosainetta, jolloin komposti kuivuu ja kärpästoukat kuolevat. Maatuminen jatkuu taas pikkuhiljaa, kun kompostiin lisätään talousjätettä.
- Muurahaiset: Komposti on liian kuivaa. Kastele.
- Tunkiolierot: Onneksi olkoon! Sinulla on toimiva komposti.
Lähteet: Lena Israelsson: Oma keittiöpuutarha; Kirsi Tuominen: Kaikki kompostoinnista ja maanparannuksesta; Gunnar Eriksson: Kompost från hushåll, trädgård och latrin, martat.fi