Päiväkausia kestävät sähkökatkot ovat piinanneet suomalaisia viime vuosina aiempaa enemmän. Palopäällikkö Mika Kivipato Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta vahvistaa, että sähkökatkokset ja niistä aiheutuneiden töiden määrä on lisääntynyt.
"Aikaisemmin laajempia katkoksia tuli keskimäärin kerran vuodessa, mutta viime syksynä meitä työllisti neljä isoa katkosta. Säätilojen ääri-ilmiöt yleistyvät koko ajan."
Kaiken kaikkiaan sähkönjakeluvarmuus on Suomessa huippuluokkaa, ja sähkökatkokset ovat useimmiten lyhyitä. Useamman päivän sähköttömyys on kuitenkin mahdollista etenkin haja-asutusalueella, jossa sähköverkkoa ei yleensä ole kaapeloitu maan alle.
Laajan sähkökatkoksen aikana monet itsestään selvät arkipäivän toiminnot lamautuvat. Sähköä tarvitaan sellaisissakin asioissa, joihin sitä ei välttämättä tule yhdistäneeksi – sähkökatkos vaikeuttaa niin veden jakelua, autojen tankkaamista kuin kauppojen toimintaa.
Sähkökatkon ennakointi
Sähkökatkoksiin on syytä suhtautua vakavasti, ja suunnitelmia kannattaa tehdä ennakkoon. Varavarusteita on suositeltavaa hankkia omaa kotia silmällä pitäen, koska sähköjen katkeaminen vaikuttaa eri tavalla taajama-alueen kerrostaloasukkaisiin kuin maalla asuviin.
Uusissa rakennuksissa esimerkiksi palovaroittimet on usein kytketty sähköverkkoon. Palovaroittimissa on kuitenkin myös paristovarmennus, joten kodin paristovarastot on syytä pitää kattavina. Paristot ovatkin taskulamppujen, kynttilöiden, tulentekovälineiden ja säilykeruokien ohella niitä perustarvikkeita, joita kannattaa säilyttää jokaisen kodin selviytymispaketissa.
"Kaikenlainen ennakointi on tärkeää. Jos sähkökatkos sattuu yöllä, kaikki lähtee siitä, että käsillä on taskulamppu, jonka avulla voi etsiä katkoksen syytä. Etukäteen voi varautua esimerkiksi tarkkailemalla pihan puuston kuntoa ja hoitaa huonokuntoiset, sähkölinjoja uhkaavat puut pois hyvän sään aikana. Myös sähköyhtiöt käyvät tarvittaessa raivaamassa vaaraksi olevia puita", Kivipato sanoo.
Oman sähköyhtiön tiedot on hyvä kirjoittaa vaikkapa sähkötaulun oheen. Pelastuslaitokset koordinoivat sähkökatkosten aikana eri viranomaisten toimia, mutta tiedotusvastuu on aina omalla sähköyhtiöllä.