Ota raaka-aineet huoneenlämpöön noin tunti ennen leipomista.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää munat, sokeri, suola ja kardemumma. Lisää jauhoja vähitellen. Kun taikina alkaa muotoutua, lisää huoneenlämpöinen rasva. Alusta taikinaan lisää jauhoja, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Vaivaa sitä vielä noin 10 minuuttia työtasolla. Käytä tarvittaessa apuna hiukan jauhoja.
Nosta vaivattu taikina takaisin jauhotettuun kulhoon ja peitä liinalla. Anna kohota lämpimässä paikassa vähintään 45 minuuttia tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
Kumoa kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle työtasolle ja vaivaa sitä hetki. Leivo haluamiksesi leivonnaisiksi ja anna kohota liinalla peiteltynä vielä noin 45 minuuttia. Voitele munalla ja koristele raesokerilla ennen paistamista.
Paista pikkupullia 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia ja pullapitkoja sekä muita isoja vehnäsiä 200-asteisen uunin alatasolla 20–25 minuuttia.
Vinkki! Taikina on sopiva pikkupullien leipomiseen, kun se lakkaa tarttumasta käsiin ja on vielä pehmeää. Pitkotaikinaan kannattaa käyttää hieman enemmän jauhoja, jotta pitkot eivät repeä kohotuksen ja paistamisen aikana.
Vinkki! Korvaa tuorehiiva kuivahiivaalla (2 pss). Lämmitä maito tällöin hieman kädenlämpöä lämpöisemmäksi.
Vinkki! Koristele pullat raesokerin sijaan mantelilastuilla.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
163
681
5,5 g
2,9 g
23,0 g
5,3 g
1,0 g
4,5 g
0,3 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
1 rkl Kardemummaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli