Sulata rasva ja anna jäähtyä. Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Lisää rasva, rahka ja muna jauhoseokseen. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kaapaise taikinaa lusikalla ja pyörittele jauhotetuin käsin 15 pientä palloa.
Kuumenna öljy valurautapadassa tai teräskattilassa 170–180 asteeseen. (Öljy on sopivan kuumaa, kun siihen pudotettu taikinapala nousee pintaan ja öljy alkaa poreilla reippaasti.) Paista kerrallaan noin 5 munkkia 1 ½–2 minuuttia per puoli, kunnes munkit ovat kauniin ruskeita. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla padasta talouspaperin päälle valumaan.
Pyöritä lämpimät munkit sokerissa. Pikamunkit ovat parhaimmillaan tuoreina.
Vinkki: Voit käyttää taikinaan myös vaniljarahkaa, jonka maustat teelusikallisella sitruunankuorta.
Vinkki: Pidä kattilan kansi käden ulottuvilla. Jos öljy kuumenee liikaa ja alkaa savuta, siirrä kattila pois liedeltä. Jos rasva leimahtaa, tukahduta se kattilan kannella. Älä koskaan käytä vettä rasvapalon sammuttamiseen.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
106
445
4,3 g
2,3 g
12,9 g
4,8 g
0,5 g
3,7 g
0,3 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
1 l rypsiöljyä,
hienoa sokeria.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli