Sulata margariini ja anna sen jäähtyä. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää kananmuna, sokeri, suola, kardemumma ja rasva. Alusta joukkoon jauhoja, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia ja nosta takaisin kulhoon. Peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin tunti.
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa hetki. Leivo pötköksi ja jaa noin 12 palaan. Pyöritä palat palloiksi, tee keskelle reikä ja muotoile renkaiksi. Laita leivinpaperin päälle uunipellille ja peitä liinalla. Anna munkkien kohota lämpimässä paikassa noin tunti.
Kuumenna öljy kattilassa 180-asteiseksi. Voit tarkistaa öljyn lämpötilan mittarilla tai leipäpalalla. Öljy on sopivan kuumaa, kun leipäpala ruskistuu kauniisti minuutissa. Uppopaista muutama munkki kerrallaan kullanruskeiksi. Käännä paiston puolivälissä, jotta munkit paistuvat tasaisesti. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.
Sekoita kulhossa 3 desiä sokeria ja 2 tl haluamaasi maustetta. Pyöritä lämpimät munkit maustetussa sokerissa.
Vinkki: Pidä kattilan kansi käden ulottuvilla. Jos öljy kuumenee liikaa ja alkaa savuta, siirrä kattila pois liedeltä. Jos rasva leimahtaa, tukahduta se kattilan kannella. Älä koskaan käyttää vettä rasvapalon sammuttamiseen.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
206
863
3,8 g
1,1 g
36,2 g
8,5 g
1,3 g
5,7 g
0,1 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
0,5 pakettia (25 g) hiivaa,
1 tl Suolaa,
0,5 rkl Kardemummaa,
1 l Rypsiöljyä,
3 dl Sokeria,
2 tl Kanelia, kardemummaa tai vaniljasokeria.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli