Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Roskasta designiksi – näin syntyi Vimman ja Prisman yhteistyömallisto

Teksti:
Sanna Vaitjoki
Kuvat:
SOK, Sanna Vaitjoki, Essi Niemistö
Julkaistu: 31.7.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Vimman design manager Marjut Rahkola halusi tuoda designvaatteet kaikkien kansalaisten saataville. Suurimmilta osin kierrätetystä materiaalista luodun malliston vaatteet ovat nyt Prismoissa.

Uusi Vimma x Neulomo -vaatemallisto sai alkunsa, kun Vimman design manager Marjut Rahkola asteli viime syksynä sisään Neulomon kangasvarastoon Nokialla.

Suuri halli sisälsi ylijäämäksi jääneitä neuloksia. Rahkola päätti, että vanha ylijäämävarasto ei saa jäädä vanhentumaan hallin hyllyille.

"En päässyt ensimmäisestä hallista eteenpäin, kun jo se oli niin mieletön paikka."

Suuri halli sisälsi ylijäämäksi jääneitä neuloksia. Rahkola päätti, että vanha ylijäämävarasto ei saa jäädä vanhentumaan hallin hyllyille.

"Ajattelin, että niin kauan kuin vanhat varastot ovat täynnä materiaalia, ei ole syytä neuloa yhtään uutta kangasta tähän maailmaan."

Miten tehdä roskatavarasta kiinnostavaa?

Rahkolan seuraava haaste oli se, miten luoda trash designea.

"Piti miettiä, miten tehdä roskatavarasta kokonaista ja kiinnostavaa."

Eri Shimatsukan luoma Räpäys-kuosi yhdistää vaatteiden värikirjoa.

Vimman vaatteet ovat laadukkaita, kestäviä ja visuaalisesti kiinnostavia. Niissä käytetään paljon värejä ja ne ovat lasten lähtökohdista tehtyjä. Samat asiat, kuten liike, leikki, värit ja materiaali, korostuivat Rahkolan mukaan myös tätä mallistoa suunnitellessa.

Jotta erilaisista kangaspaloista saatiin tehtyä kiinnostava ja eheä kokonaisuus, tarvittiin elementti, joka kokosi malliston yhteen. Tätä varten valmistui Eri Shimatsukan luoma Räpäys-kuosi, joka yhdistää vaatteiden värikirjoa.

Jokainen kangaspakka käytetään loppuun saakka

Suurin osa malliston vaatteista on tehty kuitenkin kokonaan kierrätetystä materiaalista.

"Lisäksi mukana on printtiä, mutta printillisissäkin vaatteissa vähintään puolet on tehty kierrätetyistä kankaista", Rahkola kertoo.

Mielestäni on vanhanaikaista ajatella, että designvaatteita voi ostaa vain Helsingin keskustasta.

Koska jokainen kangaspakka käytetään loppuun saakka, ovat Prismoista ostettavien vaatteiden väriyhdistelmät uniikkeja. Rahkola pitää tärkeänä sitä, että uuden yhteistyön myötä kaikilla on mahdollisuus ostaa designvaatteita.

"Mielestäni on vanhanaikaista ajatella, että designvaatteita voi ostaa vain Helsingin keskustasta. Halusin tuoda ne kaikkien kansalaisten saataville."

Malliston vaatteet ovat nyt Prismoissa. Mallisto ja valikoima vaihtelee Prismoittain.

Katso kuvat mallistosta

Lisää aiheesta