Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Joulukinkku ja luumuinen kinkun kastike

timer-iconUseita tunteja  (josta 15 min aktiivista)
Fork and knife
12 Annosta
Fork and knife
12 Annosta
Mehevän ja maukkaan joulukinkun salaisuus on pakastetun kinkun hidas sulatus ja riittävän alhainen paistolämpötila. Luumuinen kermakastike sopii ihanasti kinkun kylkeen. Nopea kastike syntyy hetkessä kinkun paistoliemestä, luumusoseesta ja kermasta.

Ainekset

3 kg
(1 kpl) luuton juhlakinkku (pakaste)

Kuorrutus

2 rkl
sinappia
1 rkl
fariinisokeria
1/2 dl
korppujauhoja
(kokonaisia neilikoita tai tähtianiksia)

Lisäksi

1 kpl
paistopussi

Kastike

2 dl
kinkun paistolientä siivilöitynä
1 dl
vettä
2 rkl
vehnäjauhoja
140 g
(2 ps, á 70 g) luumusosetta (lastenruoka)
2 dl
(1 prk) kuohukermaa
1 tl
sinappia
1/4 tl
mustapippuria rouhittuna

Reseptin ainekset S-kaupat-verkkokaupasta

Valmistus

1

Anna pakastetun kinkun sulaa pakkauksessaan jääkaapissa noin 2 vuorokautta. Ota se huoneenlämpöön muutama tunti ennen paistamista, työnnä paistolämpömittari keskelle ja anna lämpötilan nousta noin 10 asteeseen.

3 kg
(1 kpl) luuton juhlakinkku (pakaste)
2

Poista mittari ja muovikääre ja laita kinkku verkkoineen kamarapuoli ylöspäin paistopussiin syvälle uunipellille. Sulje pussi ja leikkaa pieni ilmareikä pussin yläkulmaan. Työnnä mittari pussin läpi kinkun paksuimpaan kohtaan. Paista 100–125 asteisessa uunissa 75–80 asteen sisälämpöön. Aikaa kuluu noin 60–70 min/kg. 75 asteisena kinkku on mehukkaan kypsä ja 80-asteisena mureampaa.

3

Anna kinkun jäähtyä 15–20 minuuttia. Poista pussi ja ota liemi talteen kastiketta varten. Poista kinkun verkko, nahka ja osa silavasta. Nosta uunin lämpö 250 asteeseen. Sekoita sinappi ja fariinisokeri keskenään. Levitä seos kinkun pintaan ja ripottele päälle korppujauhot. Ruskista uunissa, kunnes kuorrutus saa kauniin värin. Painele kinkun pintaan halutessasi koristeeksi kokonaisia neilikoita tai tähtianiksia.

2 rkl
sinappia
1 rkl
fariinisokeria
1/2 dl
korppujauhoja
(kokonaisia neilikoita tai tähtianiksia)
4

Tee kastike jäähtyneestä paistoliemestä. Poista rasvakerros ja mittaa 2 dl hyytynyttä lientä kattilaan. Kuumenna se juoksevaksi. Tee suurus sekoittamalla jauhot veteen. Sekoita suurus, luumusose ja kerma kastikkeeseen. Keitä hiljalleen, sekoitellen noin 5 minuuttia, kunnes kastike sakenee. Mausta kastike sinapilla ja pippurilla.

2 dl
kinkun paistolientä siivilöitynä
2 rkl
vehnäjauhoja
1 dl
vettä
140 g
(2 ps, á 70 g) luumusosetta (lastenruoka)
2 dl
(1 prk) kuohukermaa
1 tl
sinappia
1/4 tl
mustapippuria rouhittuna

Vinkki: Kolmen kilon kinkusta riittää 12 annokseen, kun lautasella on pari kolme viipaletta eli noin 200 grammaa kinkkua.

Miltä maistui?(3 arviota)
Resepti:
Anne, S-kokeilukeittiö
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 14.11.2022
|
Muokattu: 23.10.2024

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Annos

100g

853

3570

62,3 g

23,6 g

6,8 g

3,1 g

0,3 g

67,1 g

4,2 g

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Ravintolaskelmassa ei huomioitu:

(kokonaisia neilikoita tai tähtianiksia),

1 kpl paistopussi.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli