Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Seitsemän siivua salamia

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 24.2.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Suomalaisten suosikkipizza löytyy pizzerian sijasta kaupan pakastealtaasta. Sen ohut pohja on rapea ja pintaa koristavat tutut raaka-aineet kuten tomaattikastike, salamisiivut ja juusto.

Juuri uunista nostettu, rapea, mutta sisältä niin pehmeä ja päältä mehevän kostea. Ristorante pizza Salame tuoksuu ja näyttää pizzeriassa tehdyltä, mutta totuus on toinen: se on pakastepizza. Pizza Salamen salaisuutena ovat sopivat raaka-aineet sekä sitkeä ja pitkään jatkunut tuotekehitystyö. Onnistumisen takana on myös tarkkaan testattujen paisto-ohjeiden noudattaminen kotikeittiössä. Kaikki raaka-aineet, valmistustavat sekä valmistusohjeet on testattu – saksalaisille tyypillisen tarkasti –  lukemattomia kertoja sekä Dr. Oetkerin tuotekehitysosastolla ja koekeittiössä että kuluttajaraadeissa.

Oetkerin tarina sai alkunsa 125 vuotta sitten Saksan Bielefeldissä, jossa apteekkari August Oetker kehitti leivinjauheesta kakkujen leivontaan sopivan version ja pakkasi sen kekseliäästi annospusseihin. Kotona hänen Carolina-vaimosa leipoi ja testasi uutta kohotusainetta parhaan mahdollisen sekoituksen löytämiseksi.

Yli sadassa vuodessa Oetkerin toiminta on siirtynyt pienestä apteekista maailmanlaajuiseen elintarviketeollisuuteen, jonka tuotteita ovat leivinjauheen lisäksi myös monet muut leipomistuotteet, leivonnaiset ja jälkiruoka-ainekset, suomalaisten suosikit eli pizzat sekä Paula-vanukkaat. Yritys on yhä neljännessä polvessa saman perheen hallussa, ja Rickhard Oetkerin luotsaama yritys omistaa nykyisin myös oman pankin, rahtilaivoja, viiniteollisuutta ja hotelleja.

Pizzajono veisi maailman ympäri

Dr. Oetker valmistaa eri puolella maapalloa kaikkiaan 1,7 miljoonaa pakastepizzaa joka päivä. Jos pizzat laitettaisiin vierekkäin, niistä muodostunut jono kiertäisi maapallon kolme kertaa ympäri. Pizzat poikkeavat toisistaan, sillä niiden pohjan paksuutta ja täyteaineksia vaihdellaan kunkin myyntimaan ruokakulttuurin mukaan. Suomessakin Dr. Oetkerin pizzoja on myyty jo 20 vuotta, ja nykyisin meilläkin myydään lukuisia eri vaihtoehtoja.

Ristorante-sarjan pizzat ovat ohutpohjaisia ja esipaistettuja, ja niiden päällä on runsaasti perinteisiä pizzatäytteitä. Myös Tradizionale-sarjan pohjat paistetaan kiviuunissa puolikypsiksi, jolloin lopputulos muistuttaa ravintolapizzaa. Casa di Mama -sarjan pohja jätetään raa'aksi, jolloin se kohoaa vasta kotiuunissa. Rustica taas on todella paksupohjainen ja suuri pizza. Lisäksi Dr. Oetkerin suuri tuotekehitysosasto kehittää jatkuvasti tutuille mauille uusia muotoja, joten jonain päivänä saatammekin saada eteemme vaikkapa hotdog-pizzan.

Vaikka pakastepizzojen raaka-aineet ovat perinteisiä ja yksinkertaisia, on seitsemän siivun Ristorante-salamipizzakin hioutunut nykyiseen muotoonsa vasta vuosikymmenten viilauksella. Siihen on tehty kaikkiaan 20 kulloiseenkin aikakauteen sopivaa muutosta. Taikinaa on kehitetty ja hiivan toimintaa edistävä sokeri on poistettu taikinasta kuluttajien toiveesta. Valmistustekniikoita muutetaan maun parantamiseksi, ja nykyisin pohjataikina kohotetaan kaksi kertaa, ensin 20 minuuttia ja sen jälkeen vielä 45 minuuttia. Pinnalle tulevan salamin ja juuston valintaa varten on tehty kymmeniä asiantuntijatutkimuksia ja kuluttajatestejä. Paistoaika on nopea, vain muutama minuutti kuumassa uunissa.

Terveellisempää pizzaa etsimässä

Tällä hetkellä tuotekehitystyön keskipisteessä on pizzan terveellisyys, sillä maailman terveysjärjestö WHO on suositellut elintarviketeollisuudelle suolan ja energian määrän vähentämistä. Se tuntuu mahdottomalta tehtävältä, kun kyse on pizzan kaltaisesta tuotteesta, mutta silti Dr Oetkerillä ei ole luovutettu. Pizzojen suola- ja energiapitoisuuksia alennetaankin pitkäjänteisesti, ja työ kestää aina ensi vuosikymmenelle saakka. Esimerkiksi vuonna 2006 pizzapohjan suolapitoisuus oli 1,46 prosenttia, kun tähtäimenä on saavuttaa yhden prosentin taso vuoteen 2022 mennessä. Kun taikinaa muutetaan pikkuhiljaa, ruokailija ei juurikaan huomaa tutun maun muutosta.

Pakastepizzan isona haasteena on myös se, että pizzan paistaminen kotiuunissa voi – ammattimaisesta esivalmistuksesta huolimatta – epäonnistua. Siksi Dr. Oetkerin koekeittiössä työskentelee 20 henkilöä, joilla on työvälineinään 50 erilaista uunia. Koska kotiuunit ovat hyvinkin erilaisia, tulee myös valmistajan kokeilla pizzan paistamista erilaisilla uuneilla. Näin pakkauksiin saadaan sekä parhaat valmistusohjeet että muita valmistusvinkkejä. Tosin saksalaiset paistavat pakastepizzansa ritilällä ilman leivinpaperia, mutta suomalaisellakin tavalla paistettuna lopputulos sopii suuhumme.

Näin paistat pakastepizzan

  • Lue pakkauksen ohjeet huolellisesti ja varmista paistoaika kellon avulla. Testaa oman uunisi lämpötila, sillä eri uunien lämpötilat vaihtelevat yllättävän paljon.
  • Kokeile kesällä pakastepizzan paistamista grillissä ilman leivinpaperia.
  • Kokeile pizzan paistamista uunissa pelkän ritilän päällä, vaikka se tarkoittaisi muutaman roiskeen siivoamista jälkikäteen.

Pakastepizzat ympäri maailmaa

  • Suomalaiset syövät vuodessa alle kaksi kiloa pakastepizzaa henkeä kohden. Maailman kovimpia pizzan syöjiä ovat norjalaiset, jotka kuluttavat pakastepizzaa noin viisi kiloa henkeä kohden vuodessa. Lisäksi Norjassa valmistetaan maailman suurimmat pizzat.
  • Dr. Oetkerin pakastepizzoja myydään noin 50 maassa. Ristorante Salami on maailman myydyin pakastepizza ja suosituin myös Saksassa.
  • Puolalaiset haluavat pizzansa täytteeksi tomaattikastikkeen sijasta herkkusienikastiketta.
  • Kiinalaiset haluavat, että pizza on maustettu tulisesti. Kiinassa pakastepizzat kypsennetään mikroaaltouunissa, koska kotikeittiöissä ei ole uuneja.

Saksalaiset paistavat pakastepizzansa ritilällä ilman leivinpaperia.