Yksi kaipaa työpäivän jälkeen koiran kanssa metsään lenkille. Toinen odottaa koko pitkän talven, jotta pääsee mökin rauhaan. Kolmannelle viikon kohokohta on hetki saunan lauteilla.
Näitä toiveita yhdistää hiljaisuus. Matkailunedistämiskeskuksen tuoteasiantuntija Liisa Renfors kertoo, että hiljaisuus ei ole pelkästään arkinen ilmiö, se on nykyään myös matkailutrendi.
"Matkailussa on tällä hetkellä vallalla kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin trendi eli niin sanottu wellness complete. Hiljaisuus on tärkeä osa trendiä, jossa pyritään sisäiseen rauhaan", hän kertoo.
Renforsin mukaan hiljaisuus on suosiossa siksi, että monen kaupunkilaisen elämä on stressin ja paineen täyttämää. Saman on huomannut Olla-Riitta Aarikka, joka sijaisti opettajanurallaan loppuunpalaneita kollegoitaan ja osin sen innoittamana alkoi ohjata hiljaisuuden retriittejä. Niissä tehdään esimerkiksi mielikuvaharjoituksia, kuunnellaan musiikkia ja rentoudutaan.
"Hiljaisuutta kaipaavat ovat useimmiten niitä, joiden arkeen kuuluu muista huolehtiminen. He ovat tyypillisesti keski-ikäisiä tai sitä vanhempia naisia."
Melu väsyttää ja stressaa
Liikenteen hälinää, puhelimen pirinää ja astioiden kilinää. Päivän aikana monen ympärillä pauhaa valtava määrä ääniä. Meluongelmasta väitellyt tutkija Outi Ampuja kertoo, että melulla on paljon huonoja seurauksia.
"Kansainvälisten tutkimusten mukaan pitkäaikainen melulle altistuminen lisää stressiä, heikentää muistia ja keskittymiskykyä, viivyttää lasten lukemaan oppimista ja lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin."
Myös Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Esko Toppila tuntee melun haitat.
"Häiritsevä melu vähentää työtehoa. Vaikutukset alkavat yleensä tahdosta riippumattoman hermoston ärsytyksestä. Ensimerkit ovat kohonnut verenpaine, stressi ja väsyminen."
Toppila arvioi, että toimistotyöpaikan melutaso pysyy parhaiten kurissa, jos jokaisella on oma työhuone. Joidenkin töiden luonteeseen avokonttori kuitenkin sopii paremmin.
"Kun työtiloja suunnitellaan, lähtökohtana pitäisi aina olla työ, jota tehdään. Myyntikonttorissa puhelimen pirinän ei pitäisi kuulua naapurille, mutta seisomaan nousemalla täytyy pystyä keskustelemaan jonkun kanssa. Tarvitaan oikeaa ihmisten ryhmittelyä ja oikein suunniteltuja melua estäviä materiaaleja", hän kuvailee.
Myös työpaikan pelisäännöt ja hiljaiset huoneet pitävät melun kuormituksen riittävän pienenä.
On tärkeää huomata, että ihmiset kokevat äänet ja metelin hyvin eri tavoin. Toinen keskittyy työhönsä parhaiten silloin, kun voi kuunnella samalla musiikkia, toisen työtä musiikki häiritsee.
"Joku voi pitää vaikkapa raitiovaunun kolinasta, eikä koe sitä meluna. Pitkäaikainen ja jatkuva kovalle melulle altistuminen vaikuttaa kuitenkin kuuloon riippumatta siitä, mitä melusta itse ajattelee", Outi Ampuja toteaa.
Siksi jokaisen olisi hyvä vetäytyä välillä hiljaisuuteen tai edes hiljaisempaan paikkaan. Sillä on etuja, joita ei välttämättä tule ajatelleeksi.
Puhe häiritsee aivoja enemmän kuin kohina.