Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Hiljainen hetki arjessa rauhoittaa

Teksti:
Elise Tamminen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 23.10.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Jos huomaat etsiväsi työpäivän jälkeen hiljaisuutta, arkesi on ehkä liian meluisaa. Asiantuntijat ennustavat, että hiljaisuudesta on tulossa matkailutrendi.

Yksi kaipaa työpäivän jälkeen koiran kanssa metsään lenkille. Toinen odottaa koko pitkän talven, jotta pääsee mökin rauhaan. Kolmannelle viikon kohokohta on hetki saunan lauteilla.

Näitä toiveita yhdistää hiljaisuus. Matkailunedistämiskeskuksen tuoteasiantuntija Liisa Renfors kertoo, että hiljaisuus ei ole pelkästään arkinen ilmiö, se on nykyään myös matkailutrendi.

 "Matkailussa on tällä hetkellä vallalla kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin trendi eli niin sanottu 
wellness complete. Hiljaisuus on tärkeä osa trendiä, jossa pyritään sisäiseen rauhaan", hän kertoo.

Renforsin mukaan hiljaisuus on suosiossa siksi, että monen kaupunkilaisen elämä on stressin ja paineen täyttämää. Saman on huomannut Olla-Riitta Aarikka, joka sijaisti opettajanurallaan loppuunpalaneita kollegoitaan ja osin sen innoittamana alkoi ohjata hiljaisuuden retriittejä. Niissä tehdään esimerkiksi mielikuvaharjoituksia, kuunnellaan musiikkia ja rentoudutaan.

"Hiljaisuutta kaipaavat ovat useimmiten niitä, joiden arkeen kuuluu muista huolehtiminen. He ovat tyypillisesti keski-ikäisiä tai sitä vanhempia naisia."

Melu väsyttää ja stressaa

Liikenteen hälinää, puhelimen pirinää ja astioiden kilinää. Päivän aikana monen ympärillä pauhaa valtava määrä ääniä. Meluongelmasta väitellyt tutkija Outi Ampuja kertoo, että melulla on paljon huonoja seurauksia.

"Kansainvälisten tutkimusten mukaan pitkäaikainen melulle altistuminen lisää stressiä, heikentää muistia ja keskittymiskykyä, viivyttää lasten lukemaan oppimista ja lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin."

Myös Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Esko Toppila tuntee melun haitat.

"Häiritsevä melu vähentää työtehoa. Vaikutukset alkavat yleensä tahdosta riippumattoman hermoston ärsytyksestä. Ensimerkit ovat kohonnut verenpaine, stressi ja väsyminen."

Toppila arvioi, että toimistotyöpaikan melutaso pysyy parhaiten kurissa, jos jokaisella on oma työhuone. Joidenkin töiden luonteeseen avokonttori kuitenkin sopii paremmin.

"Kun työtiloja suunnitellaan, lähtökohtana pitäisi aina olla työ, jota tehdään. Myyntikonttorissa puhelimen pirinän ei pitäisi kuulua naapurille, mutta seisomaan nousemalla täytyy pystyä keskustelemaan jonkun kanssa. Tarvitaan oikeaa ihmisten ryhmittelyä ja oikein suunniteltuja melua estäviä materiaaleja", hän kuvailee.

Myös työpaikan pelisäännöt ja hiljaiset huoneet pitävät melun kuormituksen riittävän pienenä.

On tärkeää huomata, että ihmiset kokevat äänet ja metelin hyvin eri tavoin. Toinen keskittyy työhönsä parhaiten silloin, kun voi kuunnella samalla musiikkia, toisen työtä musiikki häiritsee.

"Joku voi pitää vaikkapa raitiovaunun kolinasta, eikä koe sitä meluna. Pitkäaikainen ja jatkuva kovalle melulle altistuminen vaikuttaa kuitenkin kuuloon riippumatta siitä, mitä melusta itse ajattelee", Outi Ampuja toteaa.

Siksi jokaisen olisi hyvä vetäytyä välillä hiljaisuuteen tai edes hiljaisempaan paikkaan. Sillä on etuja, joita ei välttämättä tule ajatelleeksi.

Puhe häiritsee aivoja enemmän kuin kohina.

Hiljaisuuden monet hyödyt

Kun kävelee metsässä tai makoilee mökkilaiturilla, huomaa nopeasti hiljaisuuden hyvät puolet. Mieli ja keho alkavat rentoutua. Outi Ampuja sanoo, että hiljaisuus vaikuttaa kehoon hyvin nopeasti.

"Ympäristöpsykologian tutkimuksissa on havaittu, että jo 5–7 minuutin oleskelu niin sanotussa elvyttävässä ympäristössä, kuten puistossa tai metsässä, laskee verenpainetta. Myös syke hidastuu ja stressi helpottuu."

Siksi kiireisenkin kannattaa etsiä edes muutama minuutti aikaa metsässä tai puistossa kävelylle tai vaikkapa hiljaisessa saunassa istumiselle.

Totaalista hiljaisuutta ei kuitenkaan kannata tavoitella.

"Kuulo toimii siten, että se havainnoi poikkeavia ääniä. Todella hiljaisessa tilassa tällaisia havaintoja tulee usein, jolloin kuulo joutuu prosessoimaan paljon tietoa. Se rasittaa aivoja ja heikentää keskittymistä", kertoo Esko Toppila.

Hänen mukaansa tietoa sisältävät äänet, kuten puhe, häiritsevät enemmän kuin esimerkiksi kohina. Tämä johtuu siitä, että aivot joutuvat tekemään ylimääräistä työtä, kun ihminen kuulee tietoa. Siksi liiallinen hiljaisuus voi kääntyä jopa haitaksi ja stressata.

Kaupungissa voi hiljentyä

  • kappeleissa ja kirkoissa
  • kirjastoissa
  • museoissa ja taidegallerioissa
  • puistoissa, virkistysalueilla ja hautausmailla.

Hiljaisuutta kaipaavat ovat useimmiten niitä, joiden arkeen kuuluu muista huolehtiminen.

Lisää aiheesta

Stressaako arjen hälinä? 5 vinkkiä rauhoittumiseen

Lisää aiheesta