Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin some tuo paineita: ”Toisten ruusuinen arki saa kyseenalaistamaan oman elämän mielekkyyden”

Teksti:
Terhi Kangas
Kuvat:
123RF
Julkaistu: 19.2.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Sosiaaliseen mediaan suodattuu valikoiden vain elämän parhaat palat. Vaikka someilluusio on yleisesti tunnistettu, luovat toisten päivitykset yllättävän monelle valtavia paineita.

S-ryhmän asiakasomistajilleen teettämässä kyselyssä vastaajille eniten paineita vapaa-ajalla aiheuttavat kodinhoitoon (48 %) ja sosiaalisten suhteiden ylläpitoon (34 %) liittyvät asiat. Erityisesti naiset ja alle 35 -vuotiaat kokevat sosiaalisen median lisäävän näitä paineita.

> Lue tästä lisää kiirekyselyn vastauksista

Eikä ihme. Sosiaalinen media on täynnä sisustuslehtihenkisiä koteja, elämyksellisiä matkoja sekä onnellisia perheitä, jotka tekevät kaikkea kivaa yhdessä. Erään vastaajan mielestä sosiaalinen media paineistaa meitä olemaan jatkuvasti tehokkaita ja nopeita, vaikka se on täysin luonnonvastaista.

Toisinaan ahdistaa joidenkin ihmisten aktiivisuus tai se mielikuva tehokkuudesta, minkä he itsestään antavat – voivat olla oikeasti yhtä tehottomia kuin itse olen.

Suoranaisia terveyshaittojakin kyselyssä mainittiin, kuten heikentynyttä yöunen laatua, jolla on suora vaikutus hyvinvointiin ja jopa mielenterveyteen. Somen käyttö jää usein iltamyöhään, kun lapset saatu nukkumaan ja oma nukkumaanmeno viivästyy.

Ihmiset ovat kovin aikaansaavia ja äidit ehtivät harrastaa, käydä töissä, osallistua perhekerhoihin, askarrella ja panostaa vapaa-ajallaan lapsiin muun muassa viemällä heitä leikkimaahan. Tuntuu, ettei itsellä riittäisi aika eikä jaksaminen kaikkeen tuohon, mutta silti yritän pyrkiä samaan, oman mielenterveyden uhallakin.

Koukuttava, syyllistävä aikasyöppö

Sosiaalinen media ahdistaa monia myös ajanhallinnan haasteiden vuoksi. Somessa roikutaan, vaikka olisi tärkeämpääkin tekemistä. Ajanhallintaa some häiritsee myös siksi, että se luo paineita olla jatkuvasti ”online”. Puhelimesta on vaikea irtautua.

Pitäisi jatkuvasti seurata ja reagoida kaikkiin viesteihin. Tulee fiilis, että pitää olla esimerkiksi Whatsapp-ryhmän käytettävissä joka hetki.

Myös FOMO-ilmiö (The fear of missing out) oli vastaajille tuttu. Ulkopuolisuuden tunne saattaa iskeä, kun sosiaalinen media kertoo muiden olleen yhdessä jossain. Toisten liikunta- ja ulkoilukuvat taas aiheuttavat kotisohvalle jääneelle huonon omatunnon.

Eräs vastaaja arvelee, että valheellisen maailman luomista paineista kärsivät nuoret ja herkät ihmiset. Vastaaja itse näkee sometuksen hyvin negatiivisena: Itselleni se näyttäytyy säälittävänä yrityksenä korostaa itseään ja merkitystään.

Somen jättäminen paransi itsetuntoa

Moni vastaajista haluaisi vähentää sosiaalisen median käyttöä, ja yli neljännes on niin jo tehnytkin. Useimmin vapaa-ajalla koettuja suorituspaineita on onnistuttu vähentämään juuri sosiaalisen median käyttöä vähentämällä (26 %). Osa on ryhtynyt jopa totaalikieltäytyjiksi.

En käytä enää sosiaalista media. Se sai minussa esiin aivan liikaa negatiivisia tunteita, kuten katkeruutta ja kateutta.

Monien negatiivisten mainintojen rinnalla sosiaalisessa mediassa nähdään toki myös paljon hyvää. Sosiaalinen media on informatiivinen, luo sosiaalisia kontakteja, piristää ja hauskuuttaa – kunhan valitsee tarkoin, mitä seuraa.

Toisin asiat kokeneilla sosiaalisen median jättäminen on näkynyt muun muassa parantuneena itsetuntona.

Instagramissa muiden elämän seuraaminen sai minut tuntemaan, että en itse saa mitään aikaan. Lopetin somen, ja nyt huomaan omat suoritukseni.

Kursivoidut tekstit ovat lainauksia kyselyn avoimista kommenteista.

Yhteishyvän kyselyyn marraskuussa 2018 vastasi 826 S-ryhmän asiakasomistajaa.

Lue myös

Lisää aiheesta