Kun aikuisena muuttaa uudelle paikkakunnalle, uusien ystävien löytäminen voi tuntua hankalalta. Kaikilla tuntuu olevan jo sosiaaliset verkostot valmiina: on perhe, sukulaiset ja tosiystävät opiskeluajoilta. Miten uusia ystäviä sitten oikein hankitaan aikuisena?
Ystävyyttä kirjassaan Meidän kesken tutkinut yhteiskuntatieteilijä Arja Mäkinen vastaa, että uusien ystävien etsiminen kannattaa aloittaa itsensä tutkiskelulla.
"Ystävien saamiseen vaikuttaa paljon ihmisen persoonallisuus. Jotkut ovat hyvin nopeita solmimaan uusia ystävyyssuhteita, jotkut taas hitaampia", Mäkinen sanoo.
Jos on hitaasti lämpenevää tyyppiä, kannattaa aloittaa harrastus, jossa pääsee tapaamaan samoja ihmisiä säännöllisesti. Jos taas osaa nopeasti sanoa, pitääkö jostakin tyypistä vai ei, kannattaa hakeutua mahdollisimman moneen eri paikkaan. Näin ystäväehdokkaan löytyminen on entistä todennäköisempää.
Omalla asenteellaan voi vaikuttaa paljon uusien kontaktien syntymiseen. Jokainen tietää, että ystävällistä ja hymyilevää ihmistä on helpompi lähestyä kuin varpaisiin tuijottelevaa tuppisuuta.
Elämäntilanne yhdistää
Hyviä uusien ystävien bongauspaikkoja ovat työpaikat, harrastukset ja erilaiset tapahtumat. Tärkeintä on hakeutua sellaisten asioiden pariin ja paikkoihin, joissa voi tuntea olevansa oma itsensä.
"Ihmisen, joka tuntee olevansa zumbassa oikea kömpelys, on vaikea löytää ystävää zumbatunnilta. Tällöin huomio kiinnittyy koko ajan itseen, että miten minä täällä pärjään ja katsovatkohan kaikki minua", Mäkinen kuvailee.
Kannattaa myös miettiä, missä samanhenkisiä ihmisiä voi tavata. Koiranomistaja voi saada ystävän koirapuistosta, pienen lapsen äiti taas hiekkalaatikolta. Samantapainen elämäntilanne voi olla alku ystävyydelle.
"Sama elämäntilanne ei takaa ystävyyttä, mutta se antaa jutun aihetta ja helpottaa tutustumista. Tällöin ihminen kokee, että meillä on jotain yhteistä", Mäkinen sanoo.
Kun sopiva ystäväehdokas löytyy, asioita kannattaa tehdä yhdessä. Aina voi pyytää kahville ja kävelylle tai yhteisten mielenkiinnonkohteiden mukaisesti vaikka leffaan, keikalle tai shoppailemaan. Tärkeintä on järjestää kahdenkeskistä aikaa.
"Ystävyys ei yleensä pääse käynnistymään, jos ei koskaan pääse juttelemaan kahdestaan", Mäkinen kertoo.
Toiselle on myös tärkeää jakaa jotain henkilökohtaista.
"Suurimpia salaisuuksia ei tarvitse kertoa heti, mutta ei se ystävyys pelkästään säästä puhumalla synny."
"Ystävyys ei synny pelkästään säästä puhumalla."