Nivelet mahdollistavat ihmiskehon eri liikkeet aina haukottelusta telinevoimisteluun. Ne kestävät painoa, kuormitusta, vääntöä ja jopa niin kovaa hankausta, että sen voimasta rauta kuluisi hetkessä pölyksi. Ihmisen nivelet ovat siis ihmeelliset – vaikka asiaa tulee ajateltua kovin harvoin. Paitsi sinä päivänä, kun polvea alkaa yhtäkkiä jäytää kesken juoksulenkin tai ylösnouseminen tuntuu aamulla kummallisen vaivalloiselta. Jos nivel alkaa vaivata tosissaan, on vaikea ajatella enää mitään muuta.
Suurin osa suomalaisista kärsii kipeistä nivelistä jossain vaiheessa elämäänsä. Nivelrikko eli artroosi on maailman yleisin nivelvaiva, jolle on tyypillistä sekä nivelruston kuluminen että nivelvälin kaventuminen. Nivelongelmia ilmaantuu yleisimmin niihin niveliin, jotka joutuvat kovaan rasitukseen. Näitä niveliä ovat esimerkiksi lonkka-, polvi- ja isovarpaan tyvinivel sekä lanneranka. Yleisiä ovat myös olka-, kyynär- ja sorminivelten vaivat.
Nivelrikko tekee nivelestä kipeän ja jäykän. Lisäksi nivelen liikkuvuus heikkenee, ja kehon lihakset kiristyvät. Jomottava ja kalvava nivelrikkokipu vain pahenee liikkuessa.
Liukuvat lajit tekevät hyvää
Koska kipu helpottuu levossa, kipeää niveltä tekisi mieli lepuuttaa tuon tuostakin. Siksi lääkärin kehotus hoitaa nivelrikkoa liikunnan avulla voi kuulostaa tosi huonolta vitsiltä. Liikunta on kuitenkin nivelrikolle korvaamatonta täsmähoitoa, eikä sen tuomaa apua voi saada mistään muusta hoitomenetelmästä.
"Jos nivelrikkoa hoitaa lepäämällä, nivelet jäykistyvät entisestään ja oireet vain lisääntyvät. Liikunnan vaikutus on päinvastainen. Sen avulla voi parantaa nivelen liikelaajuutta, verenkiertoa sekä aineenvaihduntaa. Vahvat lihakset tukevat kulunutta niveltä, jolloin osa niveleen kohdistuvasta kuormituksesta siirtyy lihaksiin. Silloin nivel toimii paremmin ja oireilee vähemmän", selventää ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Peter Pippingsköld Diacorista.
Nivelvaivojen hoito liikkumalla vaatii kuitenkin malttia.
"Jos ei aikaisemmin ole liikkunut aktiivisesti, kannattaa totutteluun varata kolme tai neljä viikkoa aikaa. Kuntosalilla vastukset pidetään aluksi mieluummin hieman liian pieninä kuin suurina, ja toistojen määrää kasvatetaan vähitellen. On tärkeää pitää mielessä rajoitetun liikelaajuuden periaate eli ääriasentoja tulisi välttää."
Nivelvaivaisille suositellaan liukuvia lajeja, joissa ei tehdä niveltä kuormittavia hyppyjä, vääntöjä, äkillisiä suunnanmuutoksia tai tärähdyksiä. Juoksun tai aerobicin sijaan kannattaa kokeilla kävelyä, hiihtoa tai vesilajeja. Pippingsköld suosittelee lihaskuntoharjoittelua kaikille nivelrikkoisille. Kun lihakset ovat kunnossa, ne ehkäisevät nivelen rasittumista myös muissa liikuntalajeissa.
Apua kannattaa pyytää nivelvaivoihin perehtyneeltä ammattilaiselta. Fysioterapeutit osaavat räätälöidä liikuntaohjelman, jota nivelrikkoisenkin on turvallista noudattaa.
"Nivelrikosta kärsivä tarvitsee aluksi kuntouttavan ohjelman, ei mitään tehorääkkiä. Tavoitteet voivat olla korkealla, mutta niitä kohti on edettävä maltillisesti. Tärkeintä on luoda uskoa siihen, että treenaaminen on mahdollista", Pippingsköld tähdentää.
Usein hyvät aikeet kariutuvat liian rajuun aloitukseen. Nivelen kipeytyminen on merkki siitä, että tehoa kannattaa laskea vielä hiukan. Lihashuoltoakaan ei kannata unohtaa, sillä kireät ja kipeät lihakset vaikuttavat liikeratoihin. Vahva ja joustava lihas on nivelen paras ystävä.