"Ruokailu on aina ollut jotain, mitä tehdään yhdessä. Ihmiset ovat kokoontuneet saman pöydän ääreen murtamaan leipää yhdessä ja muodostaneet näin pienen, hetkellisen yhteisön.
Nykyään ruoka on monesti pelkkää tankkausta, jonka jalkoihin yhteisöllinen merkitys on jäänyt. Syömme yksin. Silloinkin kun syömme yhdessä, kaikilla on erilaiset ruoka-annokset. Ruoka erottaa sen sijaan, että se yhdistäisi.
Silloinkin kun syömme yhdessä, kaikilla on erilaiset ruoka-annokset.
Nykyään tunnumme helposti kehittävän näennäisuskonnollisia kieltoja, jotka erottavat meidät toisista ihmisistä. Esimerkiksi ajatus siitä, että jokin ruoka-aine on rituaalisesti epäpyhää ja hiukkakin sitä saastuttaa meidät, on antropologisesti uskonnollinen ajatus. Tällaiset kiellot voivat tehdä elämästä hankalampaa ja estää ruokailuyhteisön syntymistä.
Ruokapöydässä kasvatetaan lapsesta sivistyneen yhteiskunnan osa.
Ruokailu yhdessä on korvaamaton tilaisuus opettaa lapsille pöytätapoja. Siinä on kyse muustakin kuin vain etiketistä: Ruokapöydässä kasvatetaan lapsesta sivistyneen yhteiskunnan osa. Hän oppii ottamaan muut huomioon, odottamaan vuoroaan, keskustelemaan ruoan äärellä ja olemaan kiitollinen ruoasta ja yhteisestä ruokahetkestä. "