1. Anna aivoille rypsiöljyä
"Syö särkeä, se kasvattaa järkeä -sananlasku pitää tutkimusten mukaan paikkansa. Lapsen aivojen kehityksen kannalta olisi tärkeää, että ruokavalioon kuuluisi kalaa, kasviöljyä ja kasvimargariinia, mielellään myös pähkinöitä ja siemeniä.
Kun omat lapseni olivat pieniä, lorautin kasviöljyä salaattiin. Ihan pienille lapsille öljyä voi lisätä suoraan ruokaan.
Rasvan määrällä ei ole suurta merkitystä, tärkeintä on rasvan laatu. Ihanteellisinta on rypsiöljyn rasvahappokoostumus.
Kun lapseni olivat pieniä, lorautin kasviöljyä salaattiin.
Leivän päälle kannattaa levittää vähintään 60 prosenttia rasvaa sisältävää kasvimargariinia. Kalaa olisi hyvä syödä useamman kerran viikossa.
Osa suomalaislapsista saa ravinnosta liian vähän kuitua sekä vitamiineja ja kivennäisaineita kuten jodia ja E-vitamiinia. Kun täytät puolet lapsen lautasesta vihanneksilla, palkokasveilla ja juureksilla, olet jo pitkällä. Ruokasuolan on hyvä olla jodioitu.
Täysjyväviljatuotteet varmistavat, ettei lapsen verensokeri nouse aterian jälkeen liian jyrkästi ja että se pysyy tasaisena myös aterioiden välillä.
Maitotuotteista kannattaa valita D-vitaminoidut rasvattomat tai vähärasvaiset.
Olen ollut omille lapsilleni tiukka: meillä ei ole juuri koskaan ollut limsaa ja janoon on juotu vettä. Pieninä lapset joskus narisivat, mutta myöhemmin he ovat kiittäneet."
2. Etsi yhteinen ruokailuhetki
"Yhteinen ateria on yksi merkittävimmistä terveysteoista, joita vanhempi voi lastensa hyväksi tehdä.
Yhteisen ruokailuhetken voi löytää, vaikka arki olisi kiireistä.
Mieheni ja nuorin lapseni, 14-vuotias tytär, asuvat Ranskassa. Minä taas olen työni takia paljon Suomessa. Vanhimmat lapseni asuvat jo omillaan Lontoossa. Kun mieheni ja tyttäreni käyvät illalla ruokapöytään, soitamme tai otamme Skype-yhteyden. Virtuaalisessa ruokapöydässä voimme vaihtaa kuulumiset ja näemme, mitä kukin syö.
Vaikka ravintotutkijana ja vanhempana tiedän teoriassa, miten asiat pitäisi tehdä parhaalla mahdollisella tavalla, ei se aina ole mahdollista. Kukaan ei ole täydellinen vanhempi, ei ravintoasioissakaan. Se on tärkeää hyväksyä.
Kukaan ei ole täydellinen vanhempi, ei ravintoasioissakaan.
Ei ole myöskään yhtä ainoaa oikeaa tapaa syödä hyvin ja terveellisesti.
Suomalaislasten lihominen on yleistynyt. Sen kehityksen hillitseminen on yksi kansanterveyden keskeisimmistä haasteista.
Avain muutokseen on kohtuullisuuden ja mielen malttamisen opettelussa.
Minulle kaikkea hyvää heti ja paljon -asenteen sijaan voisi pyrkiä kohti jaettuja ruoka-annoksia ja odottamisen opettelua. Juhlan ja arjen erottamista. "