Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

8 vinkkiä pihan ulkovalaistukseen

Teksti:
Heidi Hänninen. Artikkelia on päivitetty 8.6.2016.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 14.8.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Hyvin suunniteltu ulkovalaistus lisää pihan turvallisuutta.Erityisen tärkeitä pihavalot ovat syyskesällä, jolloin pihaa käytetään paljon vielä pimenevissä illoissakin. Seuraavat 8 vinkkiä auttavat oikean pihavalaisimen sijoittelussa ja valinnassa.
  1. Mieti, minkälaisen valaistuksen haluat pihallesi. Jos pihasi on malliltaan erikoinen, kysy ammattilaisen neuvoja.
  2. Jos vasta rakennat piha-aluettasi, asenna pihaan kiinteiden valaisinten lisäksi pistorasioita. Tällöin voit hankkia maapiikeillä varustettuja valaisimia ja muokata puutarhan ilmettä vuodenaikojen ja kasvien kukkimisaikojen mukaan.
  3. Hanki yhden ison valaisimen sijaan useita pieniä valaisimia, sillä iso valaisin jättää pihan reunat pimeiksi.
  4. Älä suuntaa ulkovalojasi naapuriin, vaan valaise omaa tonttiasi. Älä myöskään häikäise valaistuksellasi muita.
  5. Kulkualueiden ja sisäänkäyntien valaistusta kannattaa ohjata liiketunnistimilla. Voit myös yhdistää liiketunnistimen hämäräkytkimeen, jolloin valaisin syttyy liikkeestä vain pimeällä.
  6. Osaa pihavaloista voi ohjata myös kellokytkimellä. Kytkinten ansiosta pihan valot sammuvat automaattisesti yöksi eivätkä kuluta turhaa energiaa.
  7. Energiansäästölamput soveltuvat hyvin useimpiin piha-alueiden valaisimiin, joita käytetään suhteessa enemmän kuin sisävalaisimia. Energiansäästölamput tuottavatkin ulkokäytössä parhaan säästön.
  8. Valitse ulkokäyttöön valaisin, jonka rakenne on umpinainen (kuvullinen) tai sijoita valaisin sellaiseen paikkaan, jossa sade tai esimerkiksi tuiskuava lumi eivät pääse lamppuun.
  9. Pitkäikäiset ja energiatehokkaat Led-lamput soveltuvat hyvin useimpiin ulkovalaistuskohteisiin.

Lähteet:

Sähköturvallisuuden edistämiskeskus Stek

Kodinvalaistus.fi

Lampputieto.fi

Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.