Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kasviopas: kataja

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 20.9.2012
|
Muokattu: 1.4.2022
Katajien laaja suku viihtyy auringossa ja kasvaa rehevästi, mikäli kosteutta on riittävästi. Juuret eivät kuitenkaan saa uida vedessä.

Aurinkoisella paikalla viihtyville katajille sopiva kasvualusta on kuohkea, hiekkapitoinen multamaa, joka läpäisee hyvin vettä. Luonnonoloissa katajat kasvavat usein karuilla ja avoimilla paikoilla. Ne menestyvät tuulisissa oloissa myös puutarhassa.

Katajat ryhmäistutuksissa

Katajat ovat näyttäviä puu- ja pensasistutuksissa, kivikko- ja kukkaryhmissä. Pensaista esimerkiksi japaninruusukvitteni ja matala suikerovihma menestyvät samanlaisissa kasvuoloissa kuin katajat. Niiden värikkäät kukinnot ovat edukseen katajien vihreitä oksia vasten.

Kukkakasveista muun muassa kultatyräkki, maksaruohot, mehitähdet ja ketoneilikat sopivat katajaistutuksiin.

Sinilaakakataja Glauca on matala, tuuhea ja mattomainen lajike, jonka versot ovat sinivihreitä. Sen koristeellisissa kävyissäkin on sinisen sävyjä. Sinilaakakataja on kestävä lajike, joka menestyy samoilla kasvuvyöhykkeillä kuin kääpiökataja

Katajien kasvukorkeudet

  • Kotikatajien kasvutapa on pylväsmäinen. Ne kasvavat 3–5 metrin korkuisiksi.
  • Rohto- ja kiinankatajat ovat pensasmaisia. Niistä tulee leveitä ja kartiomaisia, kasvukorkeus on lajikkeesta riippuen 1–2 metriä.
  • Kääpiökatajat ovat matalia noin 30 sentin korkuisia maanpeittokasveja.