Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Anni Lahti vetää suvun perustamaa emakkosikalaa Ilmajoella. Veli huolehtii lihasikalasta, joka sijaitsee lähistöllä.

Antibiootitonta lihaa tuottava Anni Lahti panostaa eläinten terveyteen

Teksti:
Anu Kylvén
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 26.1.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
"Joissakin maissa lääkkeitä käytetään melko tavallisiin bakteereihin", sanoo Anni Lahti. Hän vetää antibiootitonta lihaa tuottavaa Sikasuoran emakkosikalaa Ilmajoella.

"Tuotamme antibiootitonta sianlihaa ja pyrimme pitämään sen laadun korkeana.

Kolme työntekijää seuraa eläinten vointia tarkasti, jotta lääkityksiä tarvittaisiin mahdollisimman harvoin.

Karsinoiden pinnat ovat sileitä ja ruostumattomia, jotta bakteerit viihtyisivät niillä mahdollismman huonosti.

Tiedämme tarkkaan, mitä siat syövät. Emakot, karjut ja possut ruokitaan lähinnä oman tilan viljalla.

Tiedämme tarkkaan, mitä siat syövät.

Jos oma vilja ei jonain vuonna riitä, ostamme tutuilta lähiseudun tuottajilta lisää. Lisäksi siat saavat vähän läheisen rehutehtaan tiivisteitä ja kasviöljyä.

Jossakin muissa maissa antibiootteja käytetään melko tavallisiinkin bakteereihin tai vain kasvuparanteeksi. Silloin eläimelle voi tulla antibioottiresistenssi eivätkä lääkkeet enää tehoakaan, kun jokin vakavampi tauti iskee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Olemme ne perhetilalliset

Suomalaista antibiootitonta lihaa arvostetaan ulkomailla. Meillä kasvatettua sianlihaa viedään jo muun muassa Kiinaan.

Olemme Atrian sopimustuottaja, ja Atrian ansiosta meidän sianlihaa myydään muun muassa S-ryhmän kaupoissa.

Tuntuu hyvältä nähdä tuotteita kaupassa. Työmme tulos on kaikkien ulottuvilla!

Suomalaista antibiootitonta lihaa arvostetaan ulkomailla.

Hienoa, että nykyään useissa tuotteissa kerrotaan, miltä tilalta liha on. Me olemme ne perhetilalliset tuotteen takana, vaikka emme ole omin käsin paketoineet lopputulosta.

Tulen sikalaan aamuisin seitsemältä. Varmistan, että homma sujuu. Että työntekijät pystyvät tekemään työvaiheet silloin, kun ne on tehtävä. Että tekniikka toimii: ilmanvaihto, lämmitys, vesi ja ruokintatekniikka. Samat kuviot toistuvat päivittäin.

Tuntuu hyvältä nähdä tuotteita kaupassa.

Hyödynnämme uusinta tietoa. Sikalan rakenteen, ruokinnan ja ihmisten työn pitää osua nappiin, jotta saadaan terveitä porsaita. Karsinan täytyy olla puhdas ja makuualustan lämmin.

Porsimisen ajan yksi meistä seuraa, että possuilla ja emakolla on kaikki hyvin. Hän leikkaa napanuorat, antaa perunajauhoa ja kuivikkeita. Perunajauho tekee hyvää vatsalle, vaikka maito on tietysti pääravinto.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Joskus höpöttelen possuille

Hetkittäin pysähdyn fiilistelemään, että kaikkihan menee ihan nappiin.

Senhetkinen rehuresepti toimii, tekniikka pelaa, emakot imettävät hyvin ja porsaat ovat terveitä. Se ilahduttaa.

Yritän tehdä työni mahdollisimman hyvin ja järjestää eläimille parhaat mahdolliset olot.

Yritän tehdä työni mahdollisimman hyvin ja järjestää eläimille parhaat mahdolliset olot.

Siat ovat laumaeläimiä. Porsaista on toisilleen paljon seuraa, mutta eivät ne kaipaa ihmisen jatkuvaa hellittelyä.

Kyllä minä silti joskus ohimennen höpöttelen possuille. Nimiä niille ei anneta – paitsi yksi vanha emakko on Käyränokka."

Sikasuora

Ilmajoen läpi kulkee 70-luvulla rakennettu kantatie 67.

Luotisuoran tien molemmin puolin on paljon sikaloita, joten paikalliset nimittävät tietä Sikasuoraksi. Siitä napattiin nimi yritykselle.

Sikasuoran tuottamaa lihaa on Atrian Perhetilan possutuotteissa.

  • 12 500 porsasta vuodessa: Sikasuoran emakkosikalasta porsaat lähtevät jatkokasvatukseen.
  • 470 emakkoa: Yksi terve emakko porsii jopa kuusi kertaa elämänsä aikana.
  • 90 kiloa: Yhdestä possusta saadaan 90 kiloa lihaa.

Lisää aiheesta