Miksi S-kaupoissa halutaan myydä antibioottivapaata lihaa?
"Antibioottivapaa-merkityt sianlihatuotteet tuotetaan tiloilla, jotka noudattavat hyvinvointi- ja laatujärjestelmiä.
Tiloilla on tehty konkreettisia toimia eläinten hyvinvoinnin parantamiseksi ja antibioottien käytön vähentämiseksi.
S-ryhmän tavoitteena on, että antibioottien käyttöä voitaisiin edelleen vähentää. Kesällä 2017 julkaisimme Ruokamanifestin, joka linjaa siihen tähtäävät S-ryhmän toimenpiteet."
Miksi tästä kannattaisi kiinnostua?
"Antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien leviäminen on maailmanlaajuinen ongelma, joka liittyy antibioottien laajamittaiseen käyttöön eläintuotannossa.
Antibioottivapaa-merkityt tuotteet tuovat lisäarvoa niille asiakkaille, jotka ovat kiinnostuneita eläintuotannon vastuullisuudesta.
Antibioottivapaasti kasvatetut eläimet eivät ole koko elämänsä aikana saaneet yhtäkään antibioottilääkehoitoa."
Mitä antibioottivapaita lihoja S-ketjun kaupoista löytyy?
"Antibioottivapaa-merkityt Atrian perhetilan broilerituotteet tulivat myyntiin viime syksynä.
Tänä keväänä 2018 myös Atrian perhetilan porsaanlihatuotteet sekä leivänpäälliset muuttuvat antibiootittomiksi. Lisäksi uutena tuotevalikoimiin tulee Tammisen Rotukarjan antibioottivapaasti kasvatettuja naudanlihatuotteita.
Toimipaikkakohtaisen valikoiman voi tarkistaa Foodie-palvelusta."
Miten puhdasta kotimainen liha yleensä on?
"Suomalaisessa eläintuotannossa antibiootteja käytetään jo nyt hyvin kohtuullisesti. Tarkka valvonta takaa sen, että myöskään tavanomaisesti tuotetun eläimen lihassa ei esiinny antibioottijäämiä.
Lähtökohtaisesti liha on aina puhdasta ja turvallista, mutta tässä juju ei olekaan lihan puhtaus vaan se, että antibioottien käytön määrää kokonaisuudessaan voidaan vähentää."
Lue myös
Antibiootitonta lihaa tuottava Anni Lahti panostaa eläinten terveyteen