Sulata rasva kattilassa. Sekoita rahka ja maito joukkoon. Lämmitä kädenlämpöiseksi. Kaada seos kulhoon ja liuota hiiva nesteeseen. Sekoita muna, sokeri ja suola joukkoon. Alusta taikinaan jauhoja, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa käsistä sekä kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin 40 minuuttia.
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa hetki. Leivo taikina pötköksi ja jaa 20 palaan. Pyörittele palat pulliksi ja laita leivinpaperille. Voit muotoilla munkit myös munkkirinkilöiksi. Peitä liinalla ja anna kohota noin 30 minuuttia.
Kuumenna öljy noin 170-asteiseksi. Jos sinulla ei ole paistolämpömittaria, voit kokeilla öljyn kuumuutta leipäpalalla. Öljy on sopivaa, kun leipä ruskistuu kauniisti parissa minuutissa. Paista munkit öljyssä muutama kerrallaan. Käännä ne paistamisen puolivälissä. Tarkista ensimmäisen munkin kypsyys puolittamalla se. Jos munkki on pinnalta täysin ruskistunut, mutta taikina on sisältä vielä raakaa, niin alenna öljyn lämpötilaa ja pidennä paistoaikaa. Huomaa, että rinkilöiksi muotoillut munkit kypsyvät hieman nopeammin.
Nosta valmiit munkit reikäkauhalla talouspaperille valumaan. Sokeroi munkit kuumina.
Vinkki! Pidä kattilan kansi käden ulottuvilla aina uppopaistaessasi. Jos öljy on liian kuumaa ja alkaa savuta, siirrä kattila pois liedeltä ja sammuta liesi. Jos öljy leimahtaa, tukahduta palo kattilan kannella. Vettä ei saa koskaan käyttää öljyn jäähdyttämiseen tai sammuttamiseen.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
138
577
2,8 g
1,0 g
22,8 g
7,3 g
0,9 g
4,7 g
0,2 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
1 l rypsiöljyä paistamiseen,
1 dl hienoa sokeria pinnalle.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli