Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Peter Acapulco jobbar som kock i S:t Michel. ”Jag vill lära mig mer om det europeiska köket och utvecklas i mitt yrke”, säger han.

Den första vintern var en chock, men den goda lönen och passande arbetstakten håller filippinaren Peter som kock i Finland

Teksti:
Maarit Rasi, Kaisa Viljanen
Kuvat:
Aleksi Poutanen
Julkaistu: 7.5.2024
|
Muokattu: 7.5.2024
Handelslaget HOK-Elanto började rekrytera utländska arbetstagare redan för 16 år sedan, och har lyckats bra med att anställa kockar från Filippinerna.

På våren blir Peter Acapulcos steg lättare. Gatorna är öppna och han ka ta sig till basketplanen och ut på cykelvägarna igen. Kylan och mörkret i Finland är ingen lätt match för en filippinare.

”Jag är så lycklig över att jag har klarat min första vinter i Finland”, säger Acapulco, 32.

Acapulco jobbar som kock på restaurangerna Babista, Rosso och Amarillo i S:t Michel. Han kom till Finland genom en internationell rekrytering för att jobba som hyrd arbetstagare inom S-gruppen. Sedan oktober 2023 är Acapulco anställd inom handelslaget Osuuskauppa Suur-Savo – och är stolt över det.

Arbetet som kock är långt detsamma överallt, säger Acapulco. Intressant men fysiskt tungt, och du måste hela tiden lära dig nya saker. Innan Acapulco kom till Finland lagade han mat på hotellrestauranger i Dubai i sex år. I Finland är takten långsammare och lönen mycket bättre.

I köket pratas finska, engelska och teckenspråk, eftersom teamet även består av exempelvis ukrainare, förutom andra filippinare.

Kunskaper värdesätts

I framtiden kommer antalet anställda med utländsk bakgrund att öka inom S-gruppen. Vissa av dem kommer liksom Acapulco till Finland genom internationella rekryteringar. Satu Vennala, personalchef för restaurangbranschen inom HOK-Elanto, deltog när affärsgruppen rekryterade kompetenta medarbetare från utlandet för första gången. Beslut om att rekrytera kockar fattades 2008.

S-Gruppen har rekryterat över 400 anställda från utlandet.

”Man valde att rekrytera från Filippinerna, eftersom utbildningsnivån är hög, undervisningsspråket är engelska och även kulturen är mycket västerländsk i landet. Det finns mycket kunnigt folk i Filippinerna.”

Miljontals filippinare jobbar utomlands, och inkomsterna de skickar till hemlandet är viktiga för samhällsekonomin.

Vennala beskriver rekryteringsresan till Filippinerna som en framgång, eftersom alla kockar som då rekryterades till Finland jobbade kvar länge inom HOK-Elanto. Ett par är fortfarande anställda 15 år senare.

Under årens lopp har S-gruppen rekryterat över 400 anställda från utlandet, varav merparten är kockar från Filippinerna. Från landet har S-gruppen rekryterat enbart cirka 300 kockar. Först är arbetstagarna anställda av ett bemanningsföretag, varefter de blir anställda inom S-gruppen.

Vennala minns hur hon ringde till de restauranger som hade anställt de första kockarna från Filippinerna. Alla chefer sade samma sak.

”De var förvånade över hur just de hade haft sådan tur att råka få en så superkunnig kock.”

Endast tre av dem som anställts inom HOK-Elanto har åkt tillbaka till sitt hemland.

”Det gjorde de av familjeskäl. Familjeåterförening borde göras enklare, för att nyanlända ska kunna rota sig och stanna i Finland. Nu är det svårt, eftersom inkomstgränserna är vansinniga”, säger Vennala.

Inkomstgränserna varierar beroende på situation. Enligt Migrationsverket krävs en inkomst på 2 600 euro i månaden om familjen består av två vuxna och två minderåriga barn. I lönegränserna beaktas exempelvis sociala förmåner, och besluten övervägs från fall till fall.

Fakta underlättar anpassningen

Enligt Vennala lyckas rekryteringar från utlandet, om de rekryterade har en realistisk uppfattning om sitt nya hemland och arbetsgivaren satsar på introduktion. Samarbete med en internationell rekryterare är viktigt och samarbetspartnern har en viktig roll när det gäller de nyanländas integration.

De filippinare som kommer till Finland numera har redan starka nätverk och de flesta söker sig hit på rekommendation av vänner och kollegor, berättar Vennala.

Det har varit lättare för Peter Acapulco att börja känna sig hemma i S:t Michel, eftersom han har andra filippinare som kollegor. Han delar också bostad med tre filippinska restaurangmedarbetare.

”Vi går och handlar tillsammans och lagar filippinsk mat enligt alla konstens regler”, berättar Acapulco.

”Jag har även blivit vän med min chef Topi. Han hjälper oss med allt.”

Ibland besöker Acapulco sin syster som bor i Esbo och som också jobbar som kock. Eventuella konstigheter i den finländska kulturen kan han fråga sin finska flickvän om. Med sin släkt som bor i Kalifornien håller Acapulco kontakt med videosamtal.

Anställningsvillkoren i Finland är lockande

Satu Vennala tycker att chefer och kollegor ska ta ansvar för att anställda från andra länder börjar trivas. Du kan inte tvinga någon att tillbringa tid med kollegor utanför arbetstid, men det rekommenderas eftersom det gör det enklare för de nyanlända att anpassa sig till Finland. Det är viktigt att alla inkluderas som fullvärdiga medlemmar av teamet på arbetsplatsen redan från första dagen.

”Filippinska medarbetare har till exempel blivit bjudna på svamputflykter och till kollegors sommarstugor. Det viktigaste är att medarbetarna bemöter varandra människa till människa.”

Arbetslivet i Finland har ett gott anseende. Ett bra exempel på detta är semesterlönen som för första gången kommer in på de asiatiska medarbetarnas konton. För anställda från andra länder kan det vara svårt att förstå att lön betalas även för semester.

Ofta går det så som man hoppas inom S-gruppen. När medarbetare som rekryterats från utlandet avslutar sin första period som anställd hos bemanningsföretaget vill de ofta fortsätta jobba i S-gruppens tjänst.

Även Acapulco skulle vilja stanna. Även om han är född och har studerat i Manilla och har bott i Davao tilltalar lugna och gröna S:t Michel honom mer än storstäder. Om han bara fick sin son till Finland också.

”Jag vill lära mig mer om det europeiska köket och utvecklas i mitt yrke. Som kock blir du aldrig fullärd”, säger Acapulco.

Läs mer