"Varför i all världen vill du jobba på Hesburger?”
Francisco Merida, 41, får då och då besvara den frågan, som många verkar ställa sig.
Han är utbildad jurist och arbetar som restaurangchef på Hesburger i Helsingfors. Vissa har svårt att förstå varför en högutbildad person som han har ett arbete som inte alls motsvarar hans utbildning.
Frågeställarna tystnar när Merida berättar att han är mycket lycklig numera. Han gillar arbetet på den HOK-Elanto-drivna Hesburger-restaurangen på Stationsplatsen.
”Det här har helt och hållet varit min lösning. Jag fattade beslutet av egen fri vilja, och därför ångrar jag inte livsförändringen. Jag var lycklig även i Mexiko, men i Finland har jag hittat lugnet."
För bara tio år sedan jobbade Merida i Mexiko. Först jobbade han i förbundsstatens parlament, sedan i kongressen i delstaten Chiapas i södra Mexiko.
Arbetet som jurist hade sina fördelar: kollegorna var ansedda experter, arbetsuppgifterna utmanande och förmånerna i arbetet avsevärda sett till lokal nivå. Resor, fina middagar och representation hörde till arbetet.
”Jag fick bland annat anlita husets chaufför fritt. Jag hade också en sekreterare. Av naturen gillar jag att prestera, men i Mexiko var arbetskulturen avslappnad. Folk hade alltid tid att prata med varandra”, minns Merida.
Han trivdes med arbetet och det var belönande, men det krävde också mycket. Merida jobbade över 48 timmar i veckan, sex dagar i veckan. Han hade begränsat med fritid.
”I praktiken sov jag med mobilen i handen. Jag måste vara nåbar hela tiden.”
Merida blir fortfarande rörd när han tänker på ett veckoslut då han åkte på en hett efterlängtad road trip med sin dåvarande fru. Stämningen var på topp, men sedan kom ett samtal från jobbet. Merida blev tvungen att avbryta resan och återgå till arbetet. Både Merida och frun var oerhört besvikna.
När frun senare föreslog att de skulle flytta till hennes hemland Finland tvekade han inte.
”Jag var redo för en livsförändring.”