Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Pasha kuuluu pääsiäisen perinteisiin

Pasha on perinteinen pääsiäisen jälkiruoka mämmin rinnalla. Tee pääsiäispöytään perinteinen tai kevyt pasha, käytä maustamiseen vaihteeksi sitrushedelmiä tai kokeile pashaa erilaisiin leivonnaisiin ja jälkiruokiin.
Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 19.7.2018
|
Muokattu: 12.2.2024

Maistuisiko perinteinen, kevyt vai vartissa valmis pasha?

Perinteisen pashan reseptissä näkyy pääsiäistä perinteisesti edeltänyt paasto: mukaan sekoitetaan niin rahkaa, kermaa, voita kuin kananmunia – kaikki raaka-aineita, joita ei paaston aikana saanut syödä. Lisäksi pashan ohjeeseen kuuluvat erilaiset mausteet manteleista kuivattuihin hedelmiin ja rusinoihin. Pääsiäispashan voi tehdä myös kevyempänä versiona tai vartissa valmiina pikapashana.

Perinteinen pashamuotti ja kekseliäät korvaajat

Pashan tiivis ja lohkeava rakenne syntyy valuttamalla. Perinteisesti pasha valutetaan puisessa pashamuotissa, joka vuorataan vielä juustoharsolla. Pashan voi valuttaa näppärästi myös suodatinpussilla varustetussa kahvisuodattimessa tai vaikka puhtaassa kukkaruukussa. Tärkeintä on, että astian pohjassa on reikä, josta pashamassasta erottuvat nesteet pääsevät valumaan pois.

Pashan maustamat jälkiruoat ja leivonnaiset

Saat jälkiruokiin ja leivonnaisiin helposti pashamaisen maun, kun lisäät mukaan rahkaa, pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä. Täytä pashamaisella täytteellä kääretorttu tai lusikoi sitä lehtitaikinaleivonnaisten väliin.

Tiesitkö tämän pashasta?

Pasha on päätynyt suomalaisten pääsiäispöytiin ortodoksijuutalaisen perinteen kautta. Nimi tulee hepreankielisestä pesah-sanasta, joka tarkoittaa pääsiäistä. Suomessa pasha syödään sellaisenaan, mutta perinteisesti se tarjoillaan slaavilaiseen keittiöön kuuluvan kulitsan kanssa.

Katso kaikki ideat ja reseptit pääsiäiseen