Tiesitkö, että tärkein täysjyvän lähde Suomessa on kansallisruokamme ruisleipä? Aikuiset suomalaiset saavat siitä noin puolet syömästään täysjyvästä.
”Toiseksi tärkein on puuro ja aivan erityisesti kaurapuuro. Siitä saadaan noin viidennes ruokavalion täysjyväviljasta”, kertoo täysjyvän terveysvaikutuksia tutkiva väitöskirjatutkija Rilla Tammi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.
Täysjyvätuotteita valmistetaan yleisimmin vehnästä, rukiista, kaurasta tai ohrasta. Myös riisistä, hirssistä, amarantista, tattarista ja kvinoasta voi olla saatavilla täysjyväviljatuotteita.
”Täysjyvällä tarkoitetaan viljaa, jonka jyvästä hyödynnetään kaikki syötäväksi kelpaavat osat.”
Ehjät jyvät ovat täysjyvää, mutta myös jauhetut, rikotut ja litistetyt jyvät lasketaan täysjyväksi silloin, kun niiden joukossa on jauhoydintä, alkiota ja kuorikerroksia samassa suhteessa kuin ehjässä jyvässä.