Miten tehdä terveyttä edistäviä ruokavalintoja, jotka ovat myös ympäristövaikutuksiltaan suositeltavia?
Suuntaa antavat kesäkuussa julkaistut uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset. Ne ohjaavat valitsemaan lautaselle entistä enemmän kasvikunnasta peräisin olevia ruokia ja aikaisempaa maltillisemmin eläinperäisiä tuotteita.
”Ei ole vain yhtä ideaaliruokavaliota, vaan tavoitteisiin voi päästä monella tapaa. Kaikkia kuitenkin suositellaan lisäämään kasvikunnan tuotteiden käyttöä. Se tarkoittaa etenkin kasvisten, palkokasvien, täysjyväviljan ja pähkinöiden runsaampaa syömistä. Eläinkunnan tuotteiden käyttöä on hyvä vähentää määrällisesti, mutta monipuolistaa laadullisesti”, kertoo suositustyöryhmään kuuluva ravitsemustieteen professori Maijaliisa Erkkola Helsingin yliopistosta.