Uunissa paahtuvista kastanjoista leviää herkullinen tuoksu kotiin. Se voi olla tuttu esimerkiksi kastanjakojuista Keski- ja Etelä-Euroopan kaupunkilomilta. Suomessakin kastanjoita saa useista ruokakaupoista joulun alla, mutta paahdetut kastanjat ovat vielä monille ihan uusi herkku.
Uunissa pehmeiksi paahdetut kastanjat maistuvat pikkujouluissa glögin kanssa. Maustevoin kanssa tarjottuna kastanjoista voisi tulla myös uusi leffailtojen naposteluhitti.
Aloita huuhtelemalla kastanjat. Kiehauta sen jälkeen reilusti vettä ja liota kastanjoita noin 10 minuuttia. Liottaminen pehmentää kastanjoiden kuorta ja helpottaa viiltojen tekemistä.
Kastanjoihin leikataan ristiviilto kuperalle puolelle. Tee tarpeeksi syvä viilto kuoren läpi, jotta kastanjat eivät poksahtele ja sotke uunia paahtamisen aikana. Kastanjoita paahdetaan uunipellillä viiltopuoli ylöspäin, kunnes ne aukeavat ja sisus pehmenee.
Paahdetut kastanjat kannattaa kuoria ja syödä lämpimänä. Laita kastanjat tarjolle heti kun ne ovat sen verran jäähtyneet, että sormet eivät pala niitä kuoriessa.
Paahdetut kastanjat maistuvat lämpiminä sellaisenaan, mutta vielä parempia ne ovat erilaisten maustevoiden kanssa tarjottuina. Kokeile jouluista kanelilla ja kardemummalla maustettua voita tai suolaista versiota, jossa maistuu rosmariini ja muskottipähkinä.
Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.