Aamupalalla purkillinen marjajogurttia ja reilu lasillinen mehua, päiväkahvin kanssa pari suklaakeksiä. Hellepäivän janoon pullollinen virvoitusjuomaa, ja alkavan loman kunniaksi jäätelötuutti kioskilta. Tavalliseen päivään sisältyy huomaamatta reipas määrä sokerin lähteitä.
Satunnaiset herkkuhetket ovat ilman muuta sallittu nautinto, mutta makeaan elämään ei kannata totutella liikaa. Runsas sokerin käyttö on monella tapaa haitallista terveydelle.
Jo lapsille opetetaan, että hammaspeikot tykkäävät sokerista. Hampaiden reikiintymistä aiheuttava karies syntyy ravinnon ja suun bakteerien yhteisvaikutuksesta.
Haitallisimpia hammasterveydelle ovat runsaasti sokeria sisältävät ja samalla happamat ruoat ja juomat. Varsinkin, jos niitä nautitaan tiheään toistuvina välipaloina.
Tutkimustietoa kertyy yhä enemmän siitä, että jatkuva runsas sokerin käyttö lisää merkittävästi riskiä moniin kroonisiin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä kakkostyypin diabetekseen. Sokeri vaikuttaa haitallisesti lähes kaikkiin tunnettuihin sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöihin.
"Sokerin liikakäyttö vaikeuttaa painonhallintaa, nostaa verenpainetta sekä suurentaa veren rasva-arvoja eli triglyseridejä. Samalla hyödyllisen HDL-kolesterolin pitoisuus verenkierrossa laskee, kun taas haitallisen LDL-kolesterolin määrä lisääntyy jonkin verran", kertoo professori Marja-Riitta Taskinen Helsingin yliopistosta.
Mehuissa ja jogurteissa on paljon piilosokeria.