Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kahvinviljelijä Godnice Asenta Lema 1,5 hehtaarin tilallaan Tansaniassa. Naisten Pankin kahvi on tullut Lukani Primary Societyltä, johon kuuluu 540 viljelijää.

Naisten Pankin kahvi ja tee tukevat naisten työllistymistä

Teksti:
Viivi Virtanen
Kuvat:
Tampereen kehitysmaakauppa, Liisa Kapanen
Julkaistu: 8.3.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Naisten Pankin oma suodatinkahvi ja tee ovat saapuneet Food Market Herkkujen valikoimiin. Lahjoitusten avulla kehitysmaan nainen voi työllistyä ja elättää oman perheensä.

Nainen voi kouluttautua ammattiin kehitysmaissa noin 30 eurolla.

Ostamalla Naisten Pankin omaa kahvia tai teetä tuet naisten työllistymistä. Jokaisesta kahvipaketista lahjoitetaan 2 euroa ja teepaketista 1 euro Naisten Pankille, joka tukee kehitysmaiden naisten yrittäjyyttä ja omaehtoista toimeentuloa.

"Tukemalla naista autetaan koko perhettä ja samalla koko kyläyhteisöä", sanoo Naisten Pankin Helsingin puheenjohtaja Terttu Taurula-Snell.

Naisten Pankki on suomalainen vapaaehtoisverkosto. 12 toimintavuotensa aikana se on kerännyt rahaa kehitysmaiden naisille yhteensä 14,5 miljoonaa euroa.

Nainen voi kouluttautua ammattiin kehitysmaissa noin 30 eurolla.

Naisten Pankki kouluttaa naisia ja auttaa yhdessä Kirkon ulkomaan avun ja paikallisten järjestöjen kanssa heitä perustamaan muun muassa osuuskuntia ja kyläpankkeja, joihin naiset luovat omat sääntönsä.

"Varsinkin maissa, joissa on kastijärjestelmä, naisten on vaikea työllistyä vieraan palvelukseen tai saada lainaa. Kyläpankkien pienlainojen avulla he pystyvät ostamaan esimerkiksi ompelukoneen tai kanoja tai viljelemään sieniä. Samalla naisten asema kyläyhteisössä paranee."

Terttu Taurula-Snell vieraili viime vuoden marraskuussa Nepalissa kahdessa Naisten Pankin hankekohteessa.

"Sindhulissa kaksi naista, joista toinen kuului kastiin ja toinen oli kastiton, oli perustanut yhdessä sieniviljelmän. Näin työllistymisen myötä ylitetään myös kastirajoja. Myös miehet tulevat mukaan auttamaan, kun naisella on rahaa taskussa."

Lisäksi naisten työllistymisen myötä lapset saavat mahdollisuuden koulutukseen.

Naisten Pankissa on Suomessa noin 3000 vapaaehtoista, mutta vain kaksi palkattua työntekijää. Se tarkoittaa sitä, että reilu 80 % lahjoituksista menee suoraan kohdemaihin, kuten Kambodzhaan, Myanmariin, Nepaliin, Afrikkaan, Keski-Afrikan tasavaltaan, Ugandaan ja Jordaniaan. Yhdistys toimii 40 paikkakunnalla ympäri Suomen. Myös Espanjan Aurinkorannikolla on oma paikallisryhmänsä.

Nyt myytävä kahvi tulee Tansaniasta raakakahvina ja sen paahtaa, pakkaa sekä toimittaa Tampereen kehitysmaakauppa ry.