Lohipastrami on soijakastikkeessa marinoitu ja pinnoilta kevyesti paistettu kalaherkku. Ravintoloista kotikeittiöihin levinnyt tapa tarjota lohta sopii oivallisesti joulun kalapöytään. Tässä versiossa mukana on aasialaisia makuja, sillä pastramin lisukkeeksi tehdään chiliä, korianteria ja limettiä sisältävää omenasalsaa sekä wasabimajoneesia.
Kalan kypsentäminen kuumassa mausteliemessä on perinteinen ja erittäin helppo tapa valmistaa kalaa. Inkokt lax on ollut suosittua muun muassa Ruotsissa.
Keitä ensin mausteinen liemi. Kaada kuuma liemi lohen päälle vuokaan niin, että kalapalat peittyvät. Peitä vuoka foliolla ja anna jäähtyä huoneenlämmössä 30 minuuttia. Täyteläinen piparjuurismetana, raikkaat granaattiomenan siemenet ja tilli tekevät kokonaisuudesta juhlavan.
Graavilohi on monelle joulupöydän ykkösjuttuja! Viime vuosina perinteiselle graavilohelle on kehitelty kiinnostavia uusia mausteseoksia. Tällä kertaa graavilohen makulisässä korostuu raikkaus. Lohi maustetaan appelsiinilla ja pikantilla inkiväärillä. Tässä on täydellinen lisä kalapöytään!
Entä jos tekisitkin uunilohesta jouluaterian päätähden? Mausta lohifilee uuniin mennessä voilla ja hunajalla. Koristele kypsä, meheväksi paistunut joululohi sesongin hedelmillä sekä siemenillä ja yrteillä.
Hovimestarin kastike on ruotsalaisten ravintoloiden klassikko, jota tarjotaan etenkin graavilohen kanssa. Nimi juontaa juurensa kastikkeen valmistuksesta: hienommissa paikoissa hovimestari sekoitti kastikkeen asiakkaille ravintolapöydän vieressä.
Sinappinen hovimestarin kastike sopii graavilohen ohella mainiosti myös muiden kalaruokien kanssa.
Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.