Mehevä saaristolaisleipä ja toast skagen -rapusalaatti on aina maistuva parivaljakko. Tee pikkujouluihin tai vaikka joulun alkupalapöydän kruunuksi voileipäkakku, jossa tämä kaksikko pääsee loistamaan. Koristele kakku katkaravuilla, mädillä, salaatinlehdillä ja marjoilla.
Tässä on uusi ja yllättävä tarjottava: suolainen jouluhalko! Klassinen ranskalainen joululeivonnainen eli jouluhalko on käytännössä kääretorttu, joka muotoillaan puuhalon muotoiseksi. Tällä kertaa kääretorttulevyyn laitetaan muun muassa kaljamaltaita, siirappia ja ruisjauhoja – eli kääretorttu lainaa makunsa saaristolaisleivästä. Suolaisen jouluhalon sisälle rullataan sitruunaista lohitahnaa.
Limpun sijasta voit leipoa myös peltileivän, jossa maistuu tutut saaristolaisleivän maut. Peltileivän tekeminen vie vain puolet siitä ajasta, jonka perinteinen leipä vaatii. Tarjoa saaristolaispeltileipää vaikkapa lohimoussen kanssa.
Entä jos sujauttaisit saaristolaisleivän maut pannukakkuun? Päällystä pannaripalat makusi mukaan hölskytyskurkuilla, graavilohella tai mädillä.
Helppo ja hieman erilainen tapa nauttia saaristolaisleivästä on leikata se ”tikuiksi” ja paistaa öljyssä pannulla. Rapeat leipätikut sopivat mainiosti erilaisten kalasalaattien, tahnojen ja dippien seuraan. Kokeile myös vegaanista skagendippiä, joka tehdään savustetusta porkkanavalmisteesta ja mätiä muistuttavasta merilevävalmisteesta.
Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.