Joulun britakakku
Noin 1,5 tuntia (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Jouluinen klementiinibritakakku saa makua piparkakuista. Raikas klementiinihilloke tasapainottaa makeaa marenkia.
| Pohja | |
|---|---|
| 85 g | (n. ½ pkt, á 175 g) piparkakkuja |
| 150 g | voita |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 4 kpl | kananmunan keltuaista |
| 1 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 2 tl | leivinjauhetta |
| 1 1/2 dl | maitoa |
| Marenki | |
| 4 kpl | kananmunan valkuaista |
| 2 dl | sokeria |
| 45 g | (n. ¼ pkt, á 175 g) piparkakkuja |
| Klementiinihilloke | |
| 500 g | (5–6 kpl) klementiinejä |
| 1 | sitruuna |
| 2 dl | hillosokeria |
| Täyte | |
| 3 3/10 dl | (1 prk) kuohukermaa |
| 250 g | (1 prk) mascarponejuustoa |
| 1/2 dl | tomusokeria |
| 1 tl | vaniljasokeria |
| Koristeluun | |
| 2 kpl | klementiiniä |
| 45 g | (n. ¼ pkt, á 175 g) piparkakkuja |
- 1.
Tee pohja. Hienonna piparkakut kaulimella vahvassa pakastuspussissa. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri sähkövatkaimella. Lisää keltuaiset yksitellen rasva-sokerivaahtoon samalla vatkaten. Sekoita jauhot, piparkakkurouhe ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos ja maito vaahtoon, sekoita tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperille pellille.
- 2.
Tee marenki. Vaahdota valkuaiset. Lisää sokeri vähitellen vatkaamisen aikana, kunnes vaahto on jämäkkää ja kiiltävää. Levitä marenki taikinan päälle. Murustele piparkakkuja marengin pinnalle. Paista pohjaa 175-asteisen uunin alimmalla tasolla 30–35 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
- 3.
Tee hilloke. Kuori ja kuutioi klementiinit. Purista sitruunan mehu (½ dl). Keitä klementiinejä, mehua ja sokeria 10 minuuttia välillä sekoittaen. Jäähdytä.
- 4.
Vaahdota kerma, mascarpone ja sokerit. Leikkaa jäähtynyt pohja kahteen osaan. Kokoa kakku tarjoiluasialle levittämällä vaahto ja hilloke kerrosten väliin. Kuori ja viipaloi klementiinit. Koristele kakku klementiininlohkoilla ja piparkakuilla.
Joulun britakakku
arvosana5/5
Noin 1,5 tuntia (josta 45 min aktiivista)
Jouluinen klementiinibritakakku saa makua piparkakuista. Raikas klementiinihilloke tasapainottaa makeaa marenkia.
Ainekset (12 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Pohja | |
| 85 g | (n. ½ pkt, á 175 g) piparkakkuja |
| 150 g | voita |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 4 kpl | kananmunan keltuaista |
| 1 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 2 tl | leivinjauhetta |
| 1 1/2 dl | maitoa |
Marenki | |
| 4 kpl | kananmunan valkuaista |
| 2 dl | sokeria |
| 45 g | (n. ¼ pkt, á 175 g) piparkakkuja |
Klementiinihilloke | |
| 500 g | (5–6 kpl) klementiinejä |
| 1 | sitruuna |
| 2 dl | hillosokeria |
Täyte | |
| 3 3/10 dl | (1 prk) kuohukermaa |
| 250 g | (1 prk) mascarponejuustoa |
| 1/2 dl | tomusokeria |
| 1 tl | vaniljasokeria |
Koristeluun | |
| 2 kpl | klementiiniä |
| 45 g | (n. ¼ pkt, á 175 g) piparkakkuja |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Tee pohja. Hienonna piparkakut kaulimella vahvassa pakastuspussissa. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri sähkövatkaimella. Lisää keltuaiset yksitellen rasva-sokerivaahtoon samalla vatkaten. Sekoita jauhot, piparkakkurouhe ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos ja maito vaahtoon, sekoita tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperille pellille.
Määrä Ainesosa 85 g (n. ½ pkt, á 175 g) piparkakkuja 150 g voita 1 1/2 dl sokeria 4 kpl kananmunan keltuaista 1 1/2 dl vehnäjauhoja 2 tl leivinjauhetta 1 1/2 dl maitoa - 2
Tee marenki. Vaahdota valkuaiset. Lisää sokeri vähitellen vatkaamisen aikana, kunnes vaahto on jämäkkää ja kiiltävää. Levitä marenki taikinan päälle. Murustele piparkakkuja marengin pinnalle. Paista pohjaa 175-asteisen uunin alimmalla tasolla 30–35 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Määrä Ainesosa 4 kpl kananmunan valkuaista 2 dl sokeria 45 g (n. ¼ pkt, á 175 g) piparkakkuja - 3
Tee hilloke. Kuori ja kuutioi klementiinit. Purista sitruunan mehu (½ dl). Keitä klementiinejä, mehua ja sokeria 10 minuuttia välillä sekoittaen. Jäähdytä.
Määrä Ainesosa 500 g (5–6 kpl) klementiinejä 1 sitruuna 2 dl hillosokeria - 4
Vaahdota kerma, mascarpone ja sokerit. Leikkaa jäähtynyt pohja kahteen osaan. Kokoa kakku tarjoiluasialle levittämällä vaahto ja hilloke kerrosten väliin. Kuori ja viipaloi klementiinit. Koristele kakku klementiininlohkoilla ja piparkakuilla.
Määrä Ainesosa 3 3/10 dl (1 prk) kuohukermaa 250 g (1 prk) mascarponejuustoa 1/2 dl tomusokeria 1 tl vaniljasokeria 2 kpl klementiiniä 45 g (n. ¼ pkt, á 175 g) piparkakkuja
Ravintosisältö
583
Energiaa kcal
2440
Energiaa kj
34,0 g
Rasvaa
20,4 g
Tyydyttynyttä rasvaa
60,8 g
Hiilihydraatteja
51,1 g
Sokereita
1,4 g
Kuituja
7,6 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
583
Energiaa kcal
2440
Energiaa kj
34,0 g
Rasvaa
20,4 g
Tyydyttynyttä rasvaa
60,8 g
Hiilihydraatteja
51,1 g
Sokereita
1,4 g
Kuituja
7,6 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: sitruuna, 45 g (n. ¼ pkt, á 175 g) piparkakkuja.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli






























