Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Suolainen juustokakku hurmaa vieraat – valitsetko paistetun vai hyydytetyn kakun?

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 20.10.2023
|
Muokattu: 20.10.2023
Pikkujoulujen varma hitti! Tee paistettu juustokakku, johon vuohenjuusto ja gruyére antavat makua tai kokeile vegaanista kylmäsavulohikakkua, joka maistuu myös sekasyöjille.

Granaattiomenasalsa raikastaa paistetun juustokakun

Voimakasta gruyérejuustoa, herkullista vuohenjuustoa ja raikasta tuorejuustoa sisältävä suolainen juustokakku on tämän joulun yllättäjä. Paistettu juustokakku maistuu niin pikkujouluissa, itsenäisyyspäivän tarjoiluna sekä jouluaterialla, jossa sen voi tarjoilla joko osana alkupaloja tai juustoja ja jälkiruokia.

Tuhdin ja täyteläisen juustokakun pinnalle tehdään satokauden kauneimmasta hedelmästä eli granaattiomenasta kaunis kranssikoristelu. Granaattiomenan rubiinimaiset siemenet yhdistetään pieneksi hienonnetun punasipulin ja tuoreen timjamin kanssa. Tämä ”salsa” maustetaan sitruunanmehulla ja hunajalla ja lisätään kakun päälle vasta juuri ennen tarjoilua.

Kakun pohja valmistetaan makeahkosta limpusta, joka antaa sopivaa vastapainoa suolaiselle juustotäytteelle. Mausteeksi laitetaan timjamia, joka on hyvä makupari täytteen vuohenjuustolle.

Vegaaninen juustokakku valmistuu yön yli jääkaapissa

Porkkalasta eli porkkanasta valmistetusta kylmäsavulohen vegaanisesta vaihtoehdosta tuli hitti muutamia vuosia sitten. Se sopii hyvin leivän päälle sekä erinomaisesti vegaaniseen suolaiseen juustokakkuun, joka on täydellinen tarjottava loppuvuoden juhlissa.

Vegaaninen kylmäsavulohijuustokakku maistuu hämmästyttävästi tavalliselta kylmäsavulohikakulta ja maistuu takuulla myös sekasyöjille. Kakun pohja tehdään rukiisista hapankorpuista, jotka kannattaa hienontaa erittäin huolellisesti. Yhtään isommat hapankorpun palat ovat epämiellyttävän kovia ja hankaloittavat kakun leikkaamista.

Kakun täytteessä maistuvat savustetun porkkanavalmisteen lisäksi tuore tilli ja sitruuna. Täytteessä käytetään vegaanista tuorejuustoa sekä vegaanista kermaviiliä, joka antaa kakulle tarvittavaa raikasta happamuutta. Pienet kaprikset kakun koristeena tuovat viimeisen silauksen yhdessä tuoreen tillin ja ohuiden porkkanasuikaleiden kanssa.

Muut suolaiset juustokakut