Lohijuustokakku
Useita tunteja (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Kylmäsavustetusta lohesta valmistettu, hyydytetty suolainen juustokakku on juhlava tarjottava. Hapankorppupohja sopii erinomaisesti tähän kakkuun, mutta kokeile myös maalaisruislimppua tai saaristolaisleipää.
| Pohja | |
|---|---|
| 200 g | hapankorppuja |
| 100 g | voita tai margariinia |
| 1/2 rkl | tummaa siirappia |
| Täyte | |
| 4 kpl | liivatelehteä |
| 300 g | kylmäsavulohiviipaleita |
| 1 kpl | ruukku tilliä |
| 1 kpl | pieni punasipuli |
| 400 g | (2 rs) maustamatonta tuorejuustoa |
| 200 g | (1 prk) kermaviiliä |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 1/4 tl | suolaa |
| 1/2 | sitruunaa |
| Kostutus | |
| 1/2 dl | maitoa |
| Lisäksi | |
| 1/2 | sitruunaa |
| 100 g | (1 rs) mätiä (pakaste) |
- 1.
Pingota irtopohjavuoan (halkaisija 23 cm) pohjan ja reunan väliin leivinpaperi. Hienonna hapankorput pieniksi muruiksi esimerkiksi monitoimikoneen leikkuuterällä. Sulata rasva. Sekoita rasva ja siirappi muruihin. Painele seos vuoan pohjalle ja muutama sentti reunoille. Kostuta maidolla ja siirrä jääkaappiin.
- 2.
Laita liivatteet kylmään veteen. Säästä noin 1/3 lohesta ja hieman tilliä koristeeksi. Hienonna loput lohet ja tillit. Kuori ja hienonna sipuli. Sekoita täytteen ainekset sitruunaa lukuun ottamatta kulhossa.
- 3.
Pese ja puolita sitruuna. Säästä toinen puolikas koristeluun. Purista puolikkaan mehu ja kuumenna kiehuvaksi. Purista liivatteet ja sekoita ne mehuun. Kaada seos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen täytteeseen.
- 4.
Levitä täyte pohjalle. Peitä ja laita jääkaappiin vähintään 4 tunniksi.
- 5.
Siirrä hyytynyt kakku tarjoilualustalle. Koristele lohella, tillillä, sitruunaviipaleilla ja mätinokareilla.
Kylmäsavustetusta lohesta valmistettu, hyydytetty suolainen juustokakku on juhlava tarjottava. Hapankorppupohja sopii erinomaisesti tähän kakkuun, mutta kokeile myös maalaisruislimppua tai saaristolaisleipää.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Pohja | |
| 200 g | hapankorppuja |
| 100 g | voita tai margariinia |
| 1/2 rkl | tummaa siirappia |
Täyte | |
| 4 kpl | liivatelehteä |
| 300 g | kylmäsavulohiviipaleita |
| 1 kpl | ruukku tilliä |
| 1 kpl | pieni punasipuli |
| 400 g | (2 rs) maustamatonta tuorejuustoa |
| 200 g | (1 prk) kermaviiliä |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 1/4 tl | suolaa |
| 1/2 | sitruunaa |
Kostutus | |
| 1/2 dl | maitoa |
Lisäksi | |
| 1/2 | sitruunaa |
| 100 g | (1 rs) mätiä (pakaste) |
Valmistus
- 1
Pingota irtopohjavuoan (halkaisija 23 cm) pohjan ja reunan väliin leivinpaperi. Hienonna hapankorput pieniksi muruiksi esimerkiksi monitoimikoneen leikkuuterällä. Sulata rasva. Sekoita rasva ja siirappi muruihin. Painele seos vuoan pohjalle ja muutama sentti reunoille. Kostuta maidolla ja siirrä jääkaappiin.
Määrä Ainesosa 200 g hapankorppuja 100 g voita tai margariinia 1/2 rkl tummaa siirappia 1/2 dl maitoa - 2
Laita liivatteet kylmään veteen. Säästä noin 1/3 lohesta ja hieman tilliä koristeeksi. Hienonna loput lohet ja tillit. Kuori ja hienonna sipuli. Sekoita täytteen ainekset sitruunaa lukuun ottamatta kulhossa.
Määrä Ainesosa 4 kpl liivatelehteä 300 g kylmäsavulohiviipaleita 1 kpl pieni punasipuli 200 g (1 prk) kermaviiliä 1/2 tl mustapippuria rouhittuna 1/4 tl suolaa 1 kpl ruukku tilliä 400 g (2 rs) maustamatonta tuorejuustoa - 3
Pese ja puolita sitruuna. Säästä toinen puolikas koristeluun. Purista puolikkaan mehu ja kuumenna kiehuvaksi. Purista liivatteet ja sekoita ne mehuun. Kaada seos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen täytteeseen.
Määrä Ainesosa 1/2 sitruunaa - 4
Levitä täyte pohjalle. Peitä ja laita jääkaappiin vähintään 4 tunniksi.
- 5
Siirrä hyytynyt kakku tarjoilualustalle. Koristele lohella, tillillä, sitruunaviipaleilla ja mätinokareilla.
Määrä Ainesosa 1/2 sitruunaa 100 g (1 rs) mätiä (pakaste)
Vinkki: Hapankorput voi hienontaa myös murentamalla ne ensin käsin ja hienontamalla sauvasekoittimella yhdessä voisulan kanssa.
Ravintosisältö
326
Energiaa kcal
1363
Energiaa kj
20,9 g
Rasvaa
11,7 g
Tyydyttynyttä rasvaa
16,2 g
Hiilihydraatteja
3,3 g
Sokereita
3,2 g
Kuituja
16,6 g
Proteiinia
2,3 g
Suolaa
326
Energiaa kcal
1363
Energiaa kj
20,9 g
Rasvaa
11,7 g
Tyydyttynyttä rasvaa
16,2 g
Hiilihydraatteja
3,3 g
Sokereita
3,2 g
Kuituja
16,6 g
Proteiinia
2,3 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: sitruunaa, sitruunaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























