Saaristolaispeltileipä

arvosana4/5

(13)arviota
20 Palaa

Noin 2 tuntia (josta 30 min aktiivista)

Saaristolaisleipä pellillä saa ihanaa makeutta siirapista ja täyteläisyyttä kaljamaltaista. Herkkuleivän pinta viimeistellään kinuskisella voi-siirappiseoksella.

Ainekset

MääräAinesosa

Mallaspohja

2 dlkaljamallasrouhetta
2 dlvettä

Lisäksi

3 dlvettä
1 dltummaa siirappia
11 g(1 ps) kuivahiivaa
2 tlsuolaa
8 dlvehnäjauhoja

Pinnalle

1/2 dltummaa siirappia
50 gvoita

Valmistus (Uuni 200°C)

  1. 1

    Mittaa mallasrouhe kulhoon. Kiehauta vesi (2 dl) ja sekoita se rouheen joukkoon. Anna seoksen turvota huoneenlämmössä 30 minuuttia.

    MääräAinesosa
    2 dlkaljamallasrouhetta
    2 dlvettä
  2. 2

    Lisää turvonneen mallasrouheen joukkoon kädenlämpöä hieman lämpimämpi vesi (42 astetta), siirappi, kuivahiiva, suola ja osa jauhoista. Alusta loput jauhot taikinaan käsin vaivaten.

    MääräAinesosa
    3 dlvettä
    1 dltummaa siirappia
    11 g(1 ps) kuivahiivaa
    2 tlsuolaa
    8 dlvehnäjauhoja
  3. 3

    Painele tai kauli taikina jauhoja apuna käyttäen pellin kokoiseksi levyksi. Peitä liinalla ja kohota noin 30 minuuttia tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.

  4. 4

    Leikkaa leipä veitsellä ruudukoksi. Paina veitsi pohjaan saakka, jotta ruudukko säilyy paistamisen aikana. Paista 200-asteisessa uunissa 25 minuuttia.

  5. 5

    Kiehauta voi ja siirappi. Ota leipä uunista, sivele voi-siirappiseos pinnalle ja paista vielä 5 minuuttia. Anna jäähtyä ennen palojen irrottamista toisistaan.

    MääräAinesosa
    50 gvoita
    1/2 dltummaa siirappia

Vinkki: Tarjoa mehevä peltileipä lohimoussen kanssa.

Vinkki: Saaristolaispeltileipä maistuu myös joulun juustopöydässä.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2 dl kaljamallasrouhetta.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Anne, S-kokeilukeittiö
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
11.11.2021
|
Päivitetty: 1.10.2025

Samankaltaisia reseptejä