Saaristolaispeltileipä
Noin 2 tuntia (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Saaristolaisleipä pellillä saa ihanaa makeutta siirapista ja täyteläisyyttä kaljamaltaista. Herkkuleivän pinta viimeistellään kinuskisella voi-siirappiseoksella.
| Mallaspohja | |
|---|---|
| 2 dl | kaljamallasrouhetta |
| 2 dl | vettä |
| Lisäksi | |
| 3 dl | vettä |
| 1 dl | tummaa siirappia |
| 11 g | (1 ps) kuivahiivaa |
| 2 tl | suolaa |
| 8 dl | vehnäjauhoja |
| Pinnalle | |
| 1/2 dl | tummaa siirappia |
| 50 g | voita |
- 1.
Mittaa mallasrouhe kulhoon. Kiehauta vesi (2 dl) ja sekoita se rouheen joukkoon. Anna seoksen turvota huoneenlämmössä 30 minuuttia.
- 2.
Lisää turvonneen mallasrouheen joukkoon kädenlämpöä hieman lämpimämpi vesi (42 astetta), siirappi, kuivahiiva, suola ja osa jauhoista. Alusta loput jauhot taikinaan käsin vaivaten.
- 3.
Painele tai kauli taikina jauhoja apuna käyttäen pellin kokoiseksi levyksi. Peitä liinalla ja kohota noin 30 minuuttia tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
- 4.
Leikkaa leipä veitsellä ruudukoksi. Paina veitsi pohjaan saakka, jotta ruudukko säilyy paistamisen aikana. Paista 200-asteisessa uunissa 25 minuuttia.
- 5.
Kiehauta voi ja siirappi. Ota leipä uunista, sivele voi-siirappiseos pinnalle ja paista vielä 5 minuuttia. Anna jäähtyä ennen palojen irrottamista toisistaan.
Saaristolaispeltileipä
arvosana4/5
Noin 2 tuntia (josta 30 min aktiivista)
Saaristolaisleipä pellillä saa ihanaa makeutta siirapista ja täyteläisyyttä kaljamaltaista. Herkkuleivän pinta viimeistellään kinuskisella voi-siirappiseoksella.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Mallaspohja | |
| 2 dl | kaljamallasrouhetta |
| 2 dl | vettä |
Lisäksi | |
| 3 dl | vettä |
| 1 dl | tummaa siirappia |
| 11 g | (1 ps) kuivahiivaa |
| 2 tl | suolaa |
| 8 dl | vehnäjauhoja |
Pinnalle | |
| 1/2 dl | tummaa siirappia |
| 50 g | voita |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Mittaa mallasrouhe kulhoon. Kiehauta vesi (2 dl) ja sekoita se rouheen joukkoon. Anna seoksen turvota huoneenlämmössä 30 minuuttia.
Määrä Ainesosa 2 dl kaljamallasrouhetta 2 dl vettä - 2
Lisää turvonneen mallasrouheen joukkoon kädenlämpöä hieman lämpimämpi vesi (42 astetta), siirappi, kuivahiiva, suola ja osa jauhoista. Alusta loput jauhot taikinaan käsin vaivaten.
Määrä Ainesosa 3 dl vettä 1 dl tummaa siirappia 11 g (1 ps) kuivahiivaa 2 tl suolaa 8 dl vehnäjauhoja - 3
Painele tai kauli taikina jauhoja apuna käyttäen pellin kokoiseksi levyksi. Peitä liinalla ja kohota noin 30 minuuttia tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
- 4
Leikkaa leipä veitsellä ruudukoksi. Paina veitsi pohjaan saakka, jotta ruudukko säilyy paistamisen aikana. Paista 200-asteisessa uunissa 25 minuuttia.
- 5
Kiehauta voi ja siirappi. Ota leipä uunista, sivele voi-siirappiseos pinnalle ja paista vielä 5 minuuttia. Anna jäähtyä ennen palojen irrottamista toisistaan.
Määrä Ainesosa 50 g voita 1/2 dl tummaa siirappia
Vinkki: Tarjoa mehevä peltileipä lohimoussen kanssa.
Vinkki: Saaristolaispeltileipä maistuu myös joulun juustopöydässä.
Ravintosisältö
146
Energiaa kcal
611
Energiaa kj
2,5 g
Rasvaa
1,4 g
Tyydyttynyttä rasvaa
27,1 g
Hiilihydraatteja
8,1 g
Sokereita
0,9 g
Kuituja
3,1 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
146
Energiaa kcal
611
Energiaa kj
2,5 g
Rasvaa
1,4 g
Tyydyttynyttä rasvaa
27,1 g
Hiilihydraatteja
8,1 g
Sokereita
0,9 g
Kuituja
3,1 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2 dl kaljamallasrouhetta.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli






























