Suolainen jouluhalko
Noin 1,5 tuntia (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Valmista jouluhalon suolainen versio kalapöydän antimista. Suolainen kääretorttu lainaa makunsa saaristolaisleivästä ja sisälle rullataan sitruunaista lohitahnaa.
| Pohja | |
|---|---|
| 3 kpl | kananmunaa |
| 5 dl | piimää |
| 1 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 1/2 dl | ruisjauhoja |
| 1 dl | kaljamaltaita |
| 2 rkl | tummaa siirappia |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 1 tl | suolaa |
| Täyte | |
| 200 g | (2 pkt, à 100 g) kylmäsavulohta |
| 1/2 | ruukkua tilliä |
| 1 kpl | pieni punasipuli |
| 200 g | (1 rs) maustamatonta tuorejuustoa |
| 150 g | (1 prk) ranskankermaa |
| 2 rkl | sitruunanmehua |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
| Kuorrute | |
| 200 g | (1 rs) maustamatonta tuorejuustoa |
| 1 tl | maitoa |
| Koristeluun | |
| mätiä | |
| tilliä | |
| raastettua sitruunankuorta | |
- 1.
Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää puolet piimästä, jauhot, maltaat, siirappi, öljy ja suola. Sekoita loppu piimä taikinaan. Anna turvota huoneenlämmössä 30 minuuttia.
- 2.
Levitä taikina leivinpaperille pellille. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Jäähdytä ennen täyttämistä.
- 3.
Hienonna täytteen lohi ja tilli. Kuori ja hienonna sipuli. Sekoita täytteen ainekset.
- 4.
Levitä täyte pohjalle. Kääri levy pidemmältä sivulta tiukalle rullalle leivinpaperin avulla, jätä saumapuoli alle. Siirrä halko tarjoiluvadille ja leikkaa päädystä halutessasi pala oksaksi halon reunalle.
- 5.
Sekoita kuorrutteen tuorejuusto ja maito tasaiseksi. Levitä seos halon pinnalle. Halutessasi vedä haarukalla kuvioita pintaan. Koristele mädillä, tillillä ja sitruunankuoriraasteella.
Suolainen jouluhalko
arvosana5/5
Noin 1,5 tuntia (josta 30 min aktiivista)
Valmista jouluhalon suolainen versio kalapöydän antimista. Suolainen kääretorttu lainaa makunsa saaristolaisleivästä ja sisälle rullataan sitruunaista lohitahnaa.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Pohja | |
| 3 kpl | kananmunaa |
| 5 dl | piimää |
| 1 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 1/2 dl | ruisjauhoja |
| 1 dl | kaljamaltaita |
| 2 rkl | tummaa siirappia |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 1 tl | suolaa |
Täyte | |
| 200 g | (2 pkt, à 100 g) kylmäsavulohta |
| 1/2 | ruukkua tilliä |
| 1 kpl | pieni punasipuli |
| 200 g | (1 rs) maustamatonta tuorejuustoa |
| 150 g | (1 prk) ranskankermaa |
| 2 rkl | sitruunanmehua |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
Kuorrute | |
| 200 g | (1 rs) maustamatonta tuorejuustoa |
| 1 tl | maitoa |
Koristeluun | |
| mätiä | |
| tilliä | |
| raastettua sitruunankuorta | |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää puolet piimästä, jauhot, maltaat, siirappi, öljy ja suola. Sekoita loppu piimä taikinaan. Anna turvota huoneenlämmössä 30 minuuttia.
Määrä Ainesosa 3 kpl kananmunaa 5 dl piimää 1 1/2 dl vehnäjauhoja 1/2 dl ruisjauhoja 1 dl kaljamaltaita 2 rkl tummaa siirappia 1 rkl rypsiöljyä 1 tl suolaa - 2
Levitä taikina leivinpaperille pellille. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Jäähdytä ennen täyttämistä.
- 3
Hienonna täytteen lohi ja tilli. Kuori ja hienonna sipuli. Sekoita täytteen ainekset.
Määrä Ainesosa 200 g (2 pkt, à 100 g) kylmäsavulohta 1/2 ruukkua tilliä 1 kpl pieni punasipuli 200 g (1 rs) maustamatonta tuorejuustoa 150 g (1 prk) ranskankermaa 2 rkl sitruunanmehua 1/4 tl mustapippuria rouhittuna - 4
Levitä täyte pohjalle. Kääri levy pidemmältä sivulta tiukalle rullalle leivinpaperin avulla, jätä saumapuoli alle. Siirrä halko tarjoiluvadille ja leikkaa päädystä halutessasi pala oksaksi halon reunalle.
- 5
Sekoita kuorrutteen tuorejuusto ja maito tasaiseksi. Levitä seos halon pinnalle. Halutessasi vedä haarukalla kuvioita pintaan. Koristele mädillä, tillillä ja sitruunankuoriraasteella.
Määrä Ainesosa 200 g (1 rs) maustamatonta tuorejuustoa 1 tl maitoa mätiä tilliä raastettua sitruunankuorta
Ravintosisältö
195
Energiaa kcal
816
Energiaa kj
10,5 g
Rasvaa
4,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
13,9 g
Hiilihydraatteja
6,7 g
Sokereita
0,8 g
Kuituja
10,6 g
Proteiinia
1,5 g
Suolaa
195
Energiaa kcal
816
Energiaa kj
10,5 g
Rasvaa
4,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
13,9 g
Hiilihydraatteja
6,7 g
Sokereita
0,8 g
Kuituja
10,6 g
Proteiinia
1,5 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 dl kaljamaltaita, ruukkua tilliä, mätiä, tilliä, raastettua sitruunankuorta.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























