Jouluinen uunilohi
45 min (josta 20 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Uunilohi voi olla jouluaterian päätähti! Mausta lohifilee ennen uunia voilla ja hunajalla, ja koristele meheväksi paistunut joululohi hedelmillä, siemenillä ja yrteillä.
| 1 kpl | lohifilee (noin 1,2 kg) |
| 1 tl | suolaa |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 100 g | voita |
| 1 rkl | juoksevaa hunajaa |
| 2 rkl | sitruunan mehua |
| Kastike | |
|---|---|
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 1/2 kpl | (ruukkua) tilliä |
| 200 g | (1 prk) ranskankermaa |
| 2 tl | oliiviöljyä |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 1 tl | sitruunan kuorta raastettuna (luomu) |
| 1 rkl | sitruunan mehua (luomu) |
| Lisäksi | |
| viikunaa, limeä, kuivattuja karpaloita, pähkinöitä tai siemeniä, yrttejä | |
- 1.
Laita lohifilee leivinpaperille uunipellille. Mausta kala suolalla ja pippurilla. Laita voi nokareina lohen päälle. Valuta hunaja pinnalle. Kypsennä kalaa 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes lohi on kypsää, mutta vielä lohkeavan pehmeää. Voit tarkistaa kypsyyden paistolämpömittarilla. Työnnä mittari fileen paksuimpaan kohtaan. Lohi on mehevää 42-asteisena. Kypsemmän kalan ystävät paistavat lohen 58-asteiseksi.
- 2.
Tee kastike kalan kypsyessä. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Hienonna tilli. Sekoita ne ranskankermaan. Mausta kastike oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla. Pese sitruuna, raasta 1 tl kuorta ja purista sitruunan mehu. Sekoita 1 rkl sitruunanmehua kastikkeeseen.
- 3.
Pese tai huuhtele koristeeksi tulevat hedelmät tarvittaessa. Kuivaa ne ja leikkaa lohkoiksi tai viipaleiksi.
- 4.
Pirskottele 2 rkl sitruunamehua kypsän lohen pinnalle. Levitä ranskankermakastike hieman jäähtyneelle lohelle. Koristele joulukala hedelmillä, karpaloilla, siemenillä ja yrteillä.
Uunilohi voi olla jouluaterian päätähti! Mausta lohifilee ennen uunia voilla ja hunajalla, ja koristele meheväksi paistunut joululohi hedelmillä, siemenillä ja yrteillä.
Ainekset (8 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 kpl | lohifilee (noin 1,2 kg) |
| 1 tl | suolaa |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 100 g | voita |
| 1 rkl | juoksevaa hunajaa |
| 2 rkl | sitruunan mehua |
Kastike | |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 1/2 kpl | (ruukkua) tilliä |
| 200 g | (1 prk) ranskankermaa |
| 2 tl | oliiviöljyä |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 1 tl | sitruunan kuorta raastettuna (luomu) |
| 1 rkl | sitruunan mehua (luomu) |
Lisäksi | |
| viikunaa, limeä, kuivattuja karpaloita, pähkinöitä tai siemeniä, yrttejä | |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Laita lohifilee leivinpaperille uunipellille. Mausta kala suolalla ja pippurilla. Laita voi nokareina lohen päälle. Valuta hunaja pinnalle. Kypsennä kalaa 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes lohi on kypsää, mutta vielä lohkeavan pehmeää. Voit tarkistaa kypsyyden paistolämpömittarilla. Työnnä mittari fileen paksuimpaan kohtaan. Lohi on mehevää 42-asteisena. Kypsemmän kalan ystävät paistavat lohen 58-asteiseksi.
Määrä Ainesosa 1 kpl lohifilee (noin 1,2 kg) 1 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria rouhittuna 100 g voita 1 rkl juoksevaa hunajaa - 2
Tee kastike kalan kypsyessä. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Hienonna tilli. Sekoita ne ranskankermaan. Mausta kastike oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla. Pese sitruuna, raasta 1 tl kuorta ja purista sitruunan mehu. Sekoita 1 rkl sitruunanmehua kastikkeeseen.
Määrä Ainesosa 1 kpl valkosipulinkynsi 1/2 kpl (ruukkua) tilliä 200 g (1 prk) ranskankermaa 2 tl oliiviöljyä 1/2 tl suolaa 1/4 tl mustapippuria rouhittuna 1 tl sitruunan kuorta raastettuna (luomu) 1 rkl sitruunan mehua (luomu) - 3
Pese tai huuhtele koristeeksi tulevat hedelmät tarvittaessa. Kuivaa ne ja leikkaa lohkoiksi tai viipaleiksi.
Määrä Ainesosa viikunaa, limeä, kuivattuja karpaloita, pähkinöitä tai siemeniä, yrttejä - 4
Pirskottele 2 rkl sitruunamehua kypsän lohen pinnalle. Levitä ranskankermakastike hieman jäähtyneelle lohelle. Koristele joulukala hedelmillä, karpaloilla, siemenillä ja yrteillä.
Määrä Ainesosa 2 rkl sitruunan mehua viikunaa, limeä, kuivattuja karpaloita, pähkinöitä tai siemeniä, yrttejä
Ravintosisältö
180
Energiaa kcal
753
Energiaa kj
17,3 g
Rasvaa
10,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
3,0 g
Hiilihydraatteja
2,9 g
Sokereita
—
Kuituja
3,0 g
Proteiinia
1,4 g
Suolaa
180
Energiaa kcal
753
Energiaa kj
17,3 g
Rasvaa
10,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
3,0 g
Hiilihydraatteja
2,9 g
Sokereita
—
Kuituja
3,0 g
Proteiinia
1,4 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 tl sitruunan kuorta raastettuna (luomu), viikunaa, limeä, kuivattuja karpaloita, pähkinöitä tai siemeniä, yrttejä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























