Jouluinen uunilohi

arvosana5/5

(5)arviota
8 Annosta

45 min (josta 20 min aktiivista)

Uunilohi voi olla jouluaterian päätähti! Mausta lohifilee ennen uunia voilla ja hunajalla, ja koristele meheväksi paistunut joululohi hedelmillä, siemenillä ja yrteillä.

Ainekset (8 annosta)

MääräAinesosa
1 kpllohifilee (noin 1,2 kg)
1 tlsuolaa
1/2 tlmustapippuria rouhittuna
100 gvoita
1 rkljuoksevaa hunajaa
2 rklsitruunan mehua

Kastike

1 kplvalkosipulinkynsi
1/2 kpl(ruukkua) tilliä
200 g(1 prk) ranskankermaa
2 tloliiviöljyä
1/2 tlsuolaa
1/4 tlmustapippuria rouhittuna
1 tlsitruunan kuorta raastettuna (luomu)
1 rklsitruunan mehua (luomu)

Lisäksi

viikunaa, limeä, kuivattuja karpaloita, pähkinöitä tai siemeniä, yrttejä

Valmistus (Uuni 175°C)

  1. 1

    Laita lohifilee leivinpaperille uunipellille. Mausta kala suolalla ja pippurilla. Laita voi nokareina lohen päälle. Valuta hunaja pinnalle. Kypsennä kalaa 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes lohi on kypsää, mutta vielä lohkeavan pehmeää. Voit tarkistaa kypsyyden paistolämpömittarilla. Työnnä mittari fileen paksuimpaan kohtaan. Lohi on mehevää 42-asteisena. Kypsemmän kalan ystävät paistavat lohen 58-asteiseksi.

    MääräAinesosa
    1 kpllohifilee (noin 1,2 kg)
    1 tlsuolaa
    1/2 tlmustapippuria rouhittuna
    100 gvoita
    1 rkljuoksevaa hunajaa
  2. 2

    Tee kastike kalan kypsyessä. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Hienonna tilli. Sekoita ne ranskankermaan. Mausta kastike oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla. Pese sitruuna, raasta 1 tl kuorta ja purista sitruunan mehu. Sekoita 1 rkl sitruunanmehua kastikkeeseen.

    MääräAinesosa
    1 kplvalkosipulinkynsi
    1/2 kpl(ruukkua) tilliä
    200 g(1 prk) ranskankermaa
    2 tloliiviöljyä
    1/2 tlsuolaa
    1/4 tlmustapippuria rouhittuna
    1 tlsitruunan kuorta raastettuna (luomu)
    1 rklsitruunan mehua (luomu)
  3. 3

    Pese tai huuhtele koristeeksi tulevat hedelmät tarvittaessa. Kuivaa ne ja leikkaa lohkoiksi tai viipaleiksi.

    MääräAinesosa
    viikunaa, limeä, kuivattuja karpaloita, pähkinöitä tai siemeniä, yrttejä
  4. 4

    Pirskottele 2 rkl sitruunamehua kypsän lohen pinnalle. Levitä ranskankermakastike hieman jäähtyneelle lohelle. Koristele joulukala hedelmillä, karpaloilla, siemenillä ja yrteillä.

    MääräAinesosa
    2 rklsitruunan mehua
    viikunaa, limeä, kuivattuja karpaloita, pähkinöitä tai siemeniä, yrttejä

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 tl sitruunan kuorta raastettuna (luomu), viikunaa, limeä, kuivattuja karpaloita, pähkinöitä tai siemeniä, yrttejä.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Sanna Kekäläinen
Kuvat:
Reetta Pasanen
4.11.2022
|
Päivitetty: 12.11.2025

Samankaltaisia reseptejä