Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tunnista lepakkolajit

Teksti:
Tuomo Tarvas. Artikkelia on päivitetty 16.8.2016.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 19.10.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Tunnetko erilaiset lepakkolajit tai tiedätkö, mitä tehdä jos omalta pihalta löytyy lepakko?

Mitä teen, jos talon terassilla tai edessä on lepakko?

Maahan pudonneen lepakon voi nostaa maasta nahkahansikkaiden tai pyyheliinan avulla. Lepakko kannattaa siirtää yli metrin korkeuteen lähimmälle puunrungolle, josta se pääsee itse lentämään pois. Jos lepakko eksyy sisään, ohjaa se ulos nahkahanskat kädessä.

Saako kodin räystääseen pesiytyneen lepakon häätää?

Osa lepakoista pesiytyy kesäisin kattorakenteisiin tai seinälaudoituksen alle, koska naaraiden muodostamat lisääntymisyhdyskunnat tarvitsevat suojaisat ja lämpimät olot.

Lämmitetyissä rakennuksissa viihtyvät etenkin pohjanlepakot. Lepakot eivät ole jyrsijöitä, joten ne eivät nakertele tai muuten hajota paikkoja. Sen takia lepakoista ei yleensä ole harmia pientä ilta-aikaista rapistelua lukuun ottamatta, eikä niitä tarvitse häätää.

Muista, että kaikki Suomen lepakkolajit ovat rauhoitettuja, joten niiden karkottamiseen on hankittava lupa ELY-keskuksesta.

Mitä teen, jos löydän loukkaantuneen lepakon?

Jos lepakko on todella pahasti loukkaantunut, se on lopetettava. Jos eläin on lievemmin loukkaantunut, se tulisi viedä luonnonvaraisille eläimille tarkoitettuun hoitolaan, kuten Korkeasaaren villieläinsairaalaan. Lepakon kuljetukseen voi käyttää esimerkiksi pientä pahvilaatikkoa. Tartuntatautien välttämiseksi kädet tulee aina suojata nahkahanskoilla.

Tunnista lepakkolajit

Lisää aiheesta