Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Hankkisinko personal trainerin?

Teksti:
Nina Sarell
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 7.8.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Henkilökohtaisen valmentajan palkkaaminen voi tuntua kalliilta. Toimivan valmentajasuhteen arvoa ei kuitenkaan voida mitata euroissa. Ammattilaisen tekemä harjoitteluohjelma antaa oikean suunnan liikuntaharrastukselle.

Susanna Shearman, 35, ei toden totta ollut mikään himourheilija. Hän oli hyvin tyypillinen, ehkä jopa hiukan laiskuuteen taipuvainen sunnuntailenkkeilijä, kunnes hän eräänä päivänä sai päähänsä kunnianhimoisen haaveen: hän halusi maratonille.

"Koska minulla ei ole juurikaan himourheilijan ominaisuuksia, kuten pitkäjänteisyyttä, tavoitteellisuutta tai itsekuria, päätin palkata itselleni personal trainerin", Shearman tunnustaa.

Nykyisin henkilökohtaisia valmentajia työllistävät yhä enemmän juuri Shearmanin kaltaiset rivikuntoilijat. Ihmiset hakevat liikunnasta ajanvietteen ja virkistymisen ohella myös elämyksiä, haasteita ja itsensä ylittämisen kokemuksia. Moni kaipaa apua ravitsemukseen ja painonhallintaan, ja koska toiveet ovat hyvin yksilöllisiä, personal trainereita tarvitaan avuksi.

"Personal trainer -palvelu on ennen kaikkea henkilökohtaista ohjausta. Ammattilainen laatii jokaisen harjoitteluohjelman tarkkaan ja ottaa laadinnassa huomioon myös asiakkaan tavoitteet", toteaa Easy Fit- ja Lady Line -kuntosaliketjujen myynti- ja markkinointijohtaja Mait Kivisaari.

Sopivan personal trainerin valinta

Itselleen sopivaa personal traineria voi etsiä esimerkiksi lähimmästä kuntokeskuksesta, netistä tai puhelinluettelosta. Koska personal trainer -ammattinimike ei ole suojattu ja kuka tahansa voi sitä käyttää, alalla työskenteleekin hyvin kirjava joukko eri alojen osaajia fysioterapeuteista liikunnanohjaajiin ja ravitsemusterapeuteista lajivalmentajiin. Siksi on syytä miettiä etukäteen, mitä personal traineriltaan odottaa.

Personal trainerien kouluttaja, liikuntatieteen maisteri Jarno Lemmelä on huomannut, että ihmiset valitsevat valmentajiaan hyvin vaihtelevilla kriteereillä: yksi arvostaa mukavaa persoonaa, toinen jonkin lajin erityisosaajaa, kolmatta kiinnostaa ravitsemus ja neljäs kaipaa hyvää kannustajaa. Lemmelän mielestä on ensisijaisen tärkeää varmistaa, että personal trainerilla on riittävästi koulutusta tehtäväänsä.

"Jos osaaminen on vähäistä, personal trainer ei ehkä hallitse kokonaisuutta riittävän monipuolisesti. Suppea näkemys harjoittelusta tai terveellisestä ravitsemuksesta voi olla riittämätön apu aloittelevalle kuntoilijalle."

Lemmelän mukaan hyvä valmennussuhde alkaa perusteellisella keskustelulla, jonka aikana valmennuksen sisällöstä päästään yhteisymmärrykseen.

"Yhteistyön voi aloittaa myös pienellä kokeilulla ja varsinaisen päätöksen suhteen jatkamisesta tehdä vasta kokeilujakson jälkeen."

Susanna Shearmanille tärkein valintakriteeri oli valmennuksen hinta. Edullisimmaksi osoittautui läheisen kuntosalin jäsenyyspaketti. Vuoden jäsenyyteen kuului kaksi ilmaista tapaamista personal trainerin kanssa.

"Olen tällainen tavisliikkuja, enkä kaipaa mitään huippu-urheilijoiden valmentajaa. Luotan siihen, että kuntosalilla oli riittävän korkeat kriteerit, kun sinne palkataan personal trainereita. Etsin lähinnä ihmistä, jonka kanssa tulisin toimeen ja jolta saisin hyviä neuvoja edistyäkseni."

Niin Shearman tapasi Karoliina Mäyrän. Taistelupari oli valmis aloittamaan urakkansa.

Treeniä räätälintyönä

Valmennuksen sisältö suunnitellaan kunkin asiakkaan kanssa erikseen. Mäyrä rakensi Shearmanille juoksuohjelman, jota täydennettiin lihaskuntoharjoittelulla. Myös ruokavaliota hienosäädettiin, jotta se tukisi kestävyysharjoittelua.

"Toivoin Mäyrän ymmärtävän senkin, että en aio harjoitella aamusta iltaan, vaan minulla on muutakin elämää", Shearman muistelee.

Myös Mait Kivisaari painottaa, että tavoitteiden tulee olla tasapainossa asiakkaan kunnon, motivaation ja jaksamisen kanssa. Vaikka ammattilainen tietää, miten eri tavoitteisiin kannattaa pyrkiä, hyvä personal trainer ottaa huomioon myös asiakkaan toiveet ja mieltymykset.

"Itse totesin heti kättelyssä, että vaikka olin juuri hankkinut kuntosalijäsenyyden, en pitänytkään salitreenistä yhtään", Shearman toteaa.

Mäyrä ei hätkähtänyt tästä. Lihaskuntoharjoittelu rakennettiin vapaiden painojen, kahvakuulan ja jumppapallon varaan. Shearman sai pysyä loitolla kammoamistaan kuntosalilaitteista.

Asiakkaan tarpeita kuunnellaan myös, kun valmennustapaamisia sovitetaan harjoittelun lomaan.

"Jos tavoitteena on vaikkapa aloittaa liikunta uudelleen vuosien tauon jälkeen, kannattaa personal trainer ottaa aluksi mukaan hieman useammin. Kun kuntoilu sujuu itsenäisemmin, tapaamisia voi harventaa", Kivisaari kuvailee.

Shearman tarvitsi maratontavoitteen saavuttamiseen aikaa. Hän osti kymmenen kerran valmennuspaketin, ja tapaamiset sijoitettiin kalenteriin kahden viikon välein. Viimeinen valmennuskerta sovittiin lähelle maratonin ajankohtaa.

Ohi on!

Shearmanin H-hetki koitti Berliinin maratonilla. Vielä ennen lähtölaukausta valmentaja Mäyrä soitti ja halusi kuulla viime hetken tunnelmat sekä antaa muutaman hyvän neuvon.

Shearmanin tavoitteena oli päästä maaliin. Maratonpäivänä juoksu kulki, ja kaikki meni nappiin. Kun maaliviiva oli ylitetty, siitä kuuli ensimmäisten joukossa tietenkin oma personal trainer.

Kaksi ja puoli vuotta valmennuksen jälkeen Shearman lenkkeilee edelleen. Mukana on usein 1,5-vuotias Eliot-poika. Shearman on palannut sunnuntailenkkeilijäksi – erona entiseen on vain se, että nykyisin hänellä on sunnuntai neljä kertaa viikossa. Liikunta ei tunnu enää pakkopullalta, vaan se on tärkeä ilon ja hyvän olon lähde. Mäyräkin on luvannut tulla pian kylään. Kenties kaksikko keksii samalla jonkin uuden liikuntatavoitteen.

"Valmennuksessa henkilökemioiden pitää kohdata. Mäyrän kanssa onnistuu mikä vain. Kun on kerran löytänyt luottovalmentajan, hänestä kannattaa pitää kiinni."

Paljonko personal trainer maksaa?

Selvitimme, mitä henkilökohtainen valmentaja maksaa erilaisissa tilanteissa.

1. Tavoitteellinen liikkuja

Tilanne: Marjo käy ahkerasti erilaisissa jumpissa, mutta ei ole koskaan juossut paria kilometriä pidempää matkaa. Nyt hän haluaa puolimaratonille ja palkkaa personal trainerin lenkkikaveriksi parin kuukauden ajaksi. Tapaamisia on noin kerran viikossa.

Hinta-arvio: Tapaamisia 6–8 kertaa kahden kuukauden aikana. 500–800 euroa.

2. Elintavat uusiksi

Tilanne: Risto on lihonut pikkuhiljaa samalla, kun vaimo on odottanut lasta. Nyt hän haluaa kiloista eroon ja palkkaa personal trainerin, joka laatii ruokavalion ja auttaa kuntosaliharjoittelun alkuun.

Hinta-arvio: 10 tapaamista kolmen kuukauden aikana. 600–1 000 euroa.

3. Iso elämänmuutos

Tilanne: Anna on tarttunut työkavereiden heittämään triathlon-kisahaasteeseen. Hän hankkii puolen vuoden valmennuspaketin, johon kuuluu muun muassa uintitekniikkaharjoittelua, kuntosaliohjausta ja yhteislenkkejä.

Hinta-arvio: 20 tapaamista puolen vuoden aikana. 1 200–2 000 euroa.

Lähteet: trainer4you.fi