Susanna Shearman, 35, ei toden totta ollut mikään himourheilija. Hän oli hyvin tyypillinen, ehkä jopa hiukan laiskuuteen taipuvainen sunnuntailenkkeilijä, kunnes hän eräänä päivänä sai päähänsä kunnianhimoisen haaveen: hän halusi maratonille.
"Koska minulla ei ole juurikaan himourheilijan ominaisuuksia, kuten pitkäjänteisyyttä, tavoitteellisuutta tai itsekuria, päätin palkata itselleni personal trainerin", Shearman tunnustaa.
Nykyisin henkilökohtaisia valmentajia työllistävät yhä enemmän juuri Shearmanin kaltaiset rivikuntoilijat. Ihmiset hakevat liikunnasta ajanvietteen ja virkistymisen ohella myös elämyksiä, haasteita ja itsensä ylittämisen kokemuksia. Moni kaipaa apua ravitsemukseen ja painonhallintaan, ja koska toiveet ovat hyvin yksilöllisiä, personal trainereita tarvitaan avuksi.
"Personal trainer -palvelu on ennen kaikkea henkilökohtaista ohjausta. Ammattilainen laatii jokaisen harjoitteluohjelman tarkkaan ja ottaa laadinnassa huomioon myös asiakkaan tavoitteet", toteaa Easy Fit- ja Lady Line -kuntosaliketjujen myynti- ja markkinointijohtaja Mait Kivisaari.
Sopivan personal trainerin valinta
Itselleen sopivaa personal traineria voi etsiä esimerkiksi lähimmästä kuntokeskuksesta, netistä tai puhelinluettelosta. Koska personal trainer -ammattinimike ei ole suojattu ja kuka tahansa voi sitä käyttää, alalla työskenteleekin hyvin kirjava joukko eri alojen osaajia fysioterapeuteista liikunnanohjaajiin ja ravitsemusterapeuteista lajivalmentajiin. Siksi on syytä miettiä etukäteen, mitä personal traineriltaan odottaa.
Personal trainerien kouluttaja, liikuntatieteen maisteri Jarno Lemmelä on huomannut, että ihmiset valitsevat valmentajiaan hyvin vaihtelevilla kriteereillä: yksi arvostaa mukavaa persoonaa, toinen jonkin lajin erityisosaajaa, kolmatta kiinnostaa ravitsemus ja neljäs kaipaa hyvää kannustajaa. Lemmelän mielestä on ensisijaisen tärkeää varmistaa, että personal trainerilla on riittävästi koulutusta tehtäväänsä.
"Jos osaaminen on vähäistä, personal trainer ei ehkä hallitse kokonaisuutta riittävän monipuolisesti. Suppea näkemys harjoittelusta tai terveellisestä ravitsemuksesta voi olla riittämätön apu aloittelevalle kuntoilijalle."
Lemmelän mukaan hyvä valmennussuhde alkaa perusteellisella keskustelulla, jonka aikana valmennuksen sisällöstä päästään yhteisymmärrykseen.
"Yhteistyön voi aloittaa myös pienellä kokeilulla ja varsinaisen päätöksen suhteen jatkamisesta tehdä vasta kokeilujakson jälkeen."
Susanna Shearmanille tärkein valintakriteeri oli valmennuksen hinta. Edullisimmaksi osoittautui läheisen kuntosalin jäsenyyspaketti. Vuoden jäsenyyteen kuului kaksi ilmaista tapaamista personal trainerin kanssa.
"Olen tällainen tavisliikkuja, enkä kaipaa mitään huippu-urheilijoiden valmentajaa. Luotan siihen, että kuntosalilla oli riittävän korkeat kriteerit, kun sinne palkataan personal trainereita. Etsin lähinnä ihmistä, jonka kanssa tulisin toimeen ja jolta saisin hyviä neuvoja edistyäkseni."
Niin Shearman tapasi Karoliina Mäyrän. Taistelupari oli valmis aloittamaan urakkansa.