Hyssälä ei näe perusteita sille, että apteekkien täytyy nykyään olla proviisoriomisteisia.
”Laki turvaa toiminnan ammattimaisuuden, ja omistuspohja voi olla samanlainen kuin muussakin terveydenhoidossa. Farmaseuttinen neuvonta ja lääketurvallisuus säilyvät toiminnan kulmakivinä. Itse asiassa haluaisimme saada ne vieläkin paremmiksi.”
Hyssälä toteaa, että muussa terveydenhuollossa asiakkaan asema on viime vuosina voimistunut lainsäädännössä. Myös lääkkeen ostajilla tilanteen tulisi olla sama.
”Esimerkiksi valikoimissa olisi hyvä olla edullisin vaihtoehto. Monelle ihmiselle halvimman ja toiseksi halvimman lääkkeen ero voi olla todella merkittävä.”
"Lääkealalla aito kilpailu tekisi terää."
”Asiakas on tottunut kilpailun tuomaan hyötyyn kaupassa. Myös lääkealalla aito kilpailu tekisi terää. Apteekkitalous on syytä kokonaan avata, jotta tiedetään, mitkä summat siellä liikkuvat. Veronmaksajaa tietysti myös kiinnostaa, paljonko sairausvakuutukseen menee rahaa”, Hyssälä sanoo.
Onko uudistuksessa mahdollisesti myös aiheellisia pelkotiloja?
”Uudistus on aina joillekin ihmisille pelottava. On kuitenkin hyviä esimerkkejä uudistusten tuomista eduista. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote tekee parhaillaan uudenlaista joustavaa kokeilua, jonka avulla halutaan turvata vanhusväestön lääkehuoltoa syrjäkulmilla. Siinä hyödynnetään muun muassa posteja, kioskeja ja lähikauppoja. Meidän työryhmämme johtopäätös oli, että ei ole oikeasti pelkoa siitä, että ihmiset eivät saisi lääkkeitään.”