Kuvittele tilanne: Anoppi kutsui teidät mökilleen lounasaikaan, ja olette jo myöhässä. Auton ratissa mies kiristelee hampaitaan, ja lapset mankuvat pysähdystä jäätelölle. Ajatus tauosta houkuttelisi, mutta tiedät, että pysähdys sekoittaisi päivän aikataulut lopullisesti.
Se ei ehkä olisi lainkaan huono asia. Yhä useamman loma menee liian tarkaksi aikataulujen suorittamiseksi, jopa stressaamiseksi. Eikä ihme: tapa on tuttu työelämästä, ja siirtyy kuin varkain vapaallekin.
"Lomalla ajattelee helposti, että nyt pitäisi tehdä se kaikki, mitä arkena ei ehdi. Silloin odotukset lomasta kasvavat niin suuriksi, ettei niitä pysty täyttämään", kuvaa tiimipäällikkö Kirsi Ahola Työterveyslaitokselta.
Pakolliset sukulaisvierailut ovat loman pilaajina jo klassikko, mutta moni suorittaa sinnikkäästi myös omia toiveitaan. Pitäisi maalata piha-aita ja laittaa kasvimaa kuntoon. Mökin matot on ainakin pestävä. Ja kaiken lisäksi: on ehdittävä rentoutumaan. Sekin voi tuntua pakolta.
Millä kaavalla loma sitten onnistuisi stressittä? On lähdettävä jo hetkestä ennen lomaa.
"On tärkeää ymmärtää, ettei työstä palautumista voi jättää vain loman varaan. Se on mahdoton tehtävä. Kun lepää työasioista joka viikko tai viikonloppu, lomalle ei jää niin paljon paineita", Ahola neuvoo.
Myös saksalainen tutkijatohtori Jessica de Bloom sanoo, että monilla on liian kovat odotukset loman suhteen.
"Etenkin suomalaisille on tyypillistä pitää yksi pitkä loma vuodessa. Se lisää odotuksia siitä, että loman pitäisi olla täydellinen."
Yhä useamman loma menee helposti liian tarkaksi aikataulujen suorittamiseksi, jopa stressaamiseksi.