Sanna Kuusisto, 39, Espoo
"Syyskuussa 2013 istuin työkoneellani ja odotin sähköpostia. Silloin olin ollut 14 vuotta asiantuntijana koulutusalan yrityksessä. Yhteistoimintaneuvottelut olivat juuri päättyneet, ja irtisanomisista ilmoitettiin.
Vaihtoehtoja oli kaksi: joko voi lähteä loppupäiväksi kotiin, eli saa pitää työpaikkansa, tai sitten kutsutaan toimitusjohtajan luokse. Minä sain kutsun. Laitoin heti tekstiviestin miehelleni. Hän yritti tsempata minua sanomalla, ettei maailma tähän kaadu.
Olin osittain osannut varautua irtisanomiseen, mutta en täysin. Siitä tuli surullinen olo. Häpeää tai suuttumusta en tuntunut – ajattelin, ettei tilanne ole työnantajallekaan helppo. Turhautti, kun ajattelin, että olen parhaassa työiässä. Olisin halunnut panostaa nimenomaan töihin, kun lapsetkin oli jo hankittu. Itse irtisanomistilanne oli hyvin virallinen: kävimme tarvittavat paperit läpi, ja sitten sain lähteä.
Kun työkaverit tulivat itkien halaamaan, en itsekään pystynyt pidättelemään kyyneliä. Kasasin kamani mahdollisimman pian ja lähdin kotiin.
Huomasin, että seuraavana päivänä järjestettiin rekrytointitapahtuma. Mietin, kehtaanko lähteä sinne silmät itkusta turvonneina, mutta onneksi lähdin. Tilannetta helpotti, kun toimin heti aktiivisesti.
Joku on sanonut, että työttömäksi jääminen on vähän kuin perustaisi yrityksen. On paljon selvitettävää, byrokratiaa ja verkostojen luomista. Täytyy myös opetella uudet rutiinit ja rytmit.
Sain paljon vertaistukea muilta samasta yrityksestä irtisanotuilta. Kävimme kävelyillä ja juttelimme paljon. Oli outoa, kun ihmissuhteet katkaistiin kuin veitsellä leikaten. Osan työkavereistani olin tuntenut 14 vuotta. Onneksi aika moniin olen pitänyt yhteyttä, ja olemme tavanneet, vaikka emme enää näe päivittäin.
Huonoimpina päivinä murehdin, kärsivätkö lapset irtisanomisestani. Olen koulutukseltani yhteiskuntatieteiden maisteri, mutta myös sertifioitu coach, joten pystyin käyttämään itseeni sen avulla oppimiani keinoja. Huonoina aikoina pidin kiitollisuuspäiväkirjaa, johon listasin asioita, jotka ovat hyvin. Kun turhautti, lähdin lenkille tai joogaan selvittämään päätäni.
Seuraavana syksynä pääsin mieluisaan työpaikkaan Espoon kaupungille. Kävi hyvä tuuri, että sopiva paikka oli auki ja onnistuin saamaan sen.
Nyt olen jo jollain tavoin tyytyväinen, että koin irtisanomisen. Pidän sitä arvokkaana elämänkokemuksena. Jos vastaava tilanne tulisi uudestaan, tiedän selviäväni siitä. Samassa tilanteessa olevalle sanoisin, että kannattaa muistaa asiat, jotka tuovat hyvää oloa. Työtä hakiessa tulee pettymyksiä vastaan. Kannattaa hiljentyä ja rauhoittua, mennä vaikka mökille tuijottamaan järvelle. Tavoite on toki löytää uusi työ, mutta omaan hyvinvointiin kannattaa panostaa."