Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Omat novellinsa Ruoka-Kalevalaan kirjoittivat Juha Itkonen, Outi Pakkanen, Virpi Hämeen-Anttila sekä Juha Hurme. Oikealla Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä.

Isien rooli keittiössä ja hyönteisruoat puhuttivat Ruoka-Kalevalan julkaisutilaisuudessa

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 6.10.2017
|
Muokattu: 1.4.2022
Yhteishyvä vieraili Ruoka-Kalevala-kirjan julkaisutilaisuudessa. Kirjailija Juha Itkonen kertoi muikkumuiston. Martat lupasivat tarjota tulevaisuudessa hyönteisvinkkejä.

Helsingin Ritarihuoneella julkaistiin perjantaina 6.10.2017 Ruoka-Kalevala-kirja, johon on kerätty ruokatarinoilta suomalaisilta.

"Ruoka-Kalevala on kulttuuriteko, joka sopii hienosti Suomi 100 -juhlavuoteen. Kiitos S-ryhmälle, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralle ja Marttaliitolle. Ruokakulttuuri on kotien kulttuuria, joka muuttuu ajassa. Ruokamuistot kertovat ihmisten elämästä", kiitti MTK:n ruoka-asiamies Anni-Mari Syväniemi.

Ruoka tuo muistoja

Ritarihuoneella pohdittiin myös tulevaisuuden ruokakulttuuria. Esimerkiksi isien rooli keittiössä ja ruokaperinteiden jakajina on kasvanut, vaikka Ruoka-Kalevala-kirjassa vielä korostuvat muistot äitien ja isoäitien tekemäistä ruoista.

Neljän lapsen isä, kirjailija Juha Itkonen kirjoitti Ruoka-Kalevalaan novellin kebabista. Omille lapsilleen hän toivoo pystyvänsä korostamaan suomalaisen ruokakulttuurin monipuolisuutta.

"Haluan tarjota heille säännöllisesti kotimaista kalaa, juureksia ja kasviksia. Nykymaailmassa pitsat, aasialaiset ja muut tulevat tutuksi melkein helpommin, joten täytyy pitää huolta, että muistaa kotimaisen, perinteisen ruoan hyvyyden", Itkonen sanoo.

Hän kertoo oman rakkaimman ruokamuiston liittyvän kalaan.

"Savustetut muikut, jotka irrotettiin verkoista mökin kuistilla. Koko rituaali, kun käytiin savustusprosessi läpi ja myös se todella hieno maku. Kun viikko sitten sain savumuikkuja appiukolta, se kaikki palautui mieleen."

Hyönteislaatikkoa joulupöytään

Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilän mukaan ruokakulttuurin muuttuessa Martoilta on toivottu, että he ottaisivat kiinni ajassa oleviin trendeihin ja toisivat perinteisten ruokien lisäksi vinkkejä esimerkiksi vaihtoehtoisiin jouluruokiin.

"Jouluna meidän sivuilla käy paljon kansalaisia, niin ajattelimme, että nyt rohkeasti tuodaan sinne joku sirkkalaatikko ja lisää kasvisvaihtoehtoja. Heinäsirkkoja olemme nyt metsästämässä!"

Heinäsirkkoja olemme nyt metsästämässä!

Heikkilä toivoo, että hänen omat lapsensa oppisivat kotoa, kuinka hävikkiruokaa voi hyödyntää herkullisissa laatikkoruoissa.

"Edellisistä päivistä jäänyttä ruokaa voi laittaa laatikkoon ja siitä tulee yhtä hyvää ruokaa, kun sitä kuorruttaa laittamalla siihen kermaa, maitoa tai jugurttia. Ja edes yhden kerran viikossa istuisi alas oman väen kanssa, vaihtaisi kuulumisia ja parantaisi maailmaa."

Ruoka-Kalevala kokoaa yhteen suomalaista ruokaperintöä: miten me syömme ja millaisia elämyksiä olemme ruoan ääressä kokeneet. Ruokamuistokeräyksen tarinat on koonnut yhteen ja taustoittanut Jani Kaaro. Teoksessa pääsevät ääneen erityisesti tavalliset suomalaiset, jotka ovat jakaneet muistonsa. Lisäksi ruokatarinansa kertoo novellimuodossa kahdeksan suomalaista kaunokirjailijaa.

Lue lisää Ruoka-Kalevalasta