Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Voimistelu auttoi voittamaan rintasyövän

Teksti:
Rebeca Romero
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 18.6.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Liikunta on ollut Tarja-Liisa Lindqvistille lapsesta saakka elämäntapa. 73-vuotiaanakin hän harrastaa yhä joka viikko yhdeksän tuntia voimistelua, esiintyy ja ohjaa ryhmiä. Liikunta auttoi häntä toipumaan myös rintasyövästä.

Hentovartaloinen Tarja-Liisa Lindqvist nostaa kylmiltään jalkansa kohti kattoa ja hymyilee samalla kameralle. On vaikea uskoa häntä 73-vuotiaaksi. Lindqvistille ikä on vain numero.

"Hän on yhä yhtä notkea ja ketterä kuin pikkutyttö", hämmästelevät Lindqvistin voimisteluryhmän muut jäsenet vieressä.

Tänäänkin Lindqvist vetää voimistelutunnit kahdelle eri ryhmälle, mikä tarkoittaa hänelle itselleen kolmen tunnin liikuntarupeamaa.

"Normaalina viikkona harrastan yhdeksän tuntia liikuntaa. Tästä ajasta kuusi tuntia kuluu eri ryhmien vetämiseen. Lisäksi harjoittelen itse kolmessa eri voimisteluryhmässä. Lajeja tulee ja menee, voimistelun suosio pysyy. Tämä laji rentouttaa, auttaa jaksamaan, saa ilon pintaan ja luo hyvän olon tunteen", Lindqvist sanoo.

Kipinä syttyi balettitunnilla

Voimistelu on kuulunut Tarja-Liisa Lindqvistin elämään lapsesta saakka. Ensimmäisen kerran kipinä syttyi, kun äiti vei 4-vuotiaan Tarja-Liisan balettiin. Siihen aikaan oli harvinaista, että lapset pääsivät harrastamaan. Pian Lindqvist siirtyi baletista voimisteluun.

"Voimistelusta on tullut minulle elämäntapa. Olen harrastanut sitä lapsesta saakka lähes päivittäin. Jälkeen päin olen monesti miettinyt, miten ehdin aikoinaan työskentelemään kaiken harrastamisen lisäksi päivisin koulun terveydenhoitajana."

Lindqvist on ohjannut voimistelutunteja Helsingin Naisvoimistelijoissa 45 vuoden ajan ja Käpylän voimistelijoissa 10 vuotta. Lisäksi hän piti aikoinaan Helsingin yliopiston henkilökunnalle voimistelutunteja viiden vuoden ajan ja antoi Helsingin Tanssiopistossa karakteri- ja jazz-tanssitunteja. Tunneilla on käynyt niin nuoria kuin iäkkäitäkin.

"Aina, kun tuli jotakin uutta, lähdin uteliaasti mukaan", Lindqvist pohtii monipuolista liikuntauraansa.

Saman uteliaisuuden ansioista hän tutustui aikoinaan myös voimistelun suurtapahtumaan Gymnaestradaan, jolla on ollut suuri merkitys hänen elämässään. Neljän vuoden välein järjestettävä tapahtuma on vienyt Lindqvistin useaan eri maailman kolkkaan. Tänä kesänä tapahtuma järjestetään vihdoin Helsingissä. Lindqvistille se on jo 13. Gymnaestrada.

"Voimistelu, tanssi, ryhmähenki, kansainvälinen ilmapiiri ja halu esiintyä suurelle yleisölle saavat minut mukaan kerta toisensa jälkeen."

"Jälkeenpäin olen monesti miettinyt, miten ehdin aikoinaan työskentelemään kaiken harrastamisen lisäksi päivisin koulun terveydenhoitajana."

Syöpähoidoista esiintymään

Kahdeksan vuotta sitten Tarja-Liisa Lindqvistin elämä kääntyi päälaelleen. Oli joulukuu 2006, ja Lindqvist tähtäsi jo seuraavassa heinäkuussa järjestettävään Gymnaestradaan Itävallan Dornbirniin. Hänet oli valittu esiintymään FIG-Gaalaan, joka on yksi koko tapahtuman kohokohdista.

Samaan aikaan hän löysi rinnastaan kyhmyn ja sai pian kuulla sen olevan syöpäkasvain. Leikkaus, sytostaatit ja sädehoidot siinsivät edessä.

"Löydös oli järkytys. Hoidot pysäyttivät tavallisen arjen hetkeksi kokonaan. Siinä vaiheessa olisin voinut jäädä sänkyyn makaamaan, mutta voimisteluryhmän tuki auttoi jaksamaan. Päätin, että käyn samaan aikaan sekä sytostaattihoidoissa että Gymnaestradaan tähtäävissä harjoituksissa."

Hoidot kestivät puoli vuotta, ja Lindqvist kävi viimeisissä sädehoidoissa vain päivää ennen Gymnaestrada-matkaansa.

"Pelkäsin, että en pääse esiintymään. Onneksi lääkärit ja perhe kannustivat minua eivätkä patistaneet lepäämään. Syöpäpotilas tarvitsee syyn taistella ja pitää kiinni elämästä. Minulle voimistelu oli paras kannustin."

"Syöpäpotilas tarvitsee syyn taistella ja pitää kiinni elämästä. Minulle voimistelu oli paras kannustin."

Liikunnan lähettiläs

Lindqvist toipui syövästä nopeasti hyvän peruskuntonsa ansiosta, eikä syöpä ole uusiutunut viiden vuoden lääkehoidon jälkeen.

"Haluan kertoa liikunnan hyödyistä kaikille ikätovereilleni. Olen elävä esimerkki siitä, että vakavasta sairaudesta voi selviytyä liikunnan ja positiivisen ajattelun avulla. Voimistelu virkistää myös muistia ja aivotoimintaa. Sen vuoksi yritän aina keksiä ryhmäliikuntatunneilleni jonkin uuden ja hieman haastavan askelkuvion opeteltavaksi."

Urheilukärpänen on tarttunut myös Lindqvistin poikaan ja tämän kouluikäisiin tyttäriin. Hän käykin yhdessä 9- ja 7-vuotiaiden pojantyttäriensä kanssa tanssimassa, ja poikakin harrastaa aktiivisesti juoksua.

"En ole koskaan joutunut tuputtamaan liikuntaa pojalleni, vaan tämä on halunnut harrastaa ihan itse. Mielestäni vanhempien on kuitenkin tärkeää luoda lapsilleen mahdollisuuksia tutustua eri liikuntalajeihin. Olen ikuisesti kiitollinen äidilleni siitä, että hän näki liikunnallisuuteni ja vei minut balettiin."

Nykyään Lindqvistin ainoa lääke on voimistelu, eikä edes ikääntyminen ole hidastanut hänen vauhtiaan.

"Joka vuosi olen luvannut itselleni, että tänä vuonna otan vähän rennommin, mutta lopulta huomaan, ettei se onnistu. Olen onnellinen, että pystyn yhä liikkumaan. Kaikille se ei ole itsestäänselvyys enää tämän ikäisenä. Jatkan varmasti voimistelua niin pitkään kuin olen terve. Silloin tällöin kaivan kaapistani esiin ensimmäisen Gymnaestrada-pukuni ja esittelen sitä lapsenlapsilleni. Se mahtuu yhä päälleni", Lindqvist sanoo.

Tarja-Liisa Lindqvist, 73

Mottoni on… joka päivä voi oppia jotain uutta.

Viimeksi nauroin… tänään, kun kaksi harakkaa tappeli leivänpalasta pihalla. Leivänpala putosi, ja vieressä vaaniva varis kiirehti hakemaan makupalan.

Itkin viimeksi… kun rakas sisareni kuoli viime kesänä.

Moka,  joka opetti… pidä almanakka aina mukana ja merkitse siihen kaikki sovitut menot. Esiintyminen alkoi, ja minä tallustelin huolettomana Korkeasaaressa.

Haluaisin oppia lisää… uusia tanssityylejä.

Tätä en ole kertonut muille… pidän pehmytjäätelöstä.

Mikä Gymnaestrada?

  • Gymnaestrada 2015 täyttää Helsingin keskustan 12.–18.7.heinäkuuta.
  • Tapahtuma kerää yhteen kaikenikäisiä voimistelijoita, harrastajista huippuihin.
  • Osallistujia arvioidaan olevan noin 21 000 ja kansallisuuksia noin 50. Yksin Suomesta on 4 000 osallistujaa.
  • 80 prosenttia kaikista osallistujista on naisia ja tyttöjä, 20 prosenttia miehiä ja poikia.
  • Voimistelufestivaalin ohjelmaan kuuluu yli 200 tuntia voimistelua 15 eri esiintymisareenalla – Olympiastadionilla, Messukeskuksessa, Jäähallissa, Sonera Stadiumilla ja kaupunkilavoilla Helsingin ydinkeskustassa.
  • Tapahtuman ajaksi Messukeskukseen rakennetaan kahdeksan näytösareenaa, joissa kussakin on 1 000 hengen katsomot. Näytöksiä on myös Messukeskuksen Amfi-salissa, jossa on 3 000 hengen katsomo.

Lue lisää tapahtumasta: www.wg-2015.com